25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak Turska

Otvorena Upravna zgrada Mešihata IZ-e Sandžaka

U Novom Pazaru je danas otvorena Upravna zgrada Mešihat Islamske zajednice Sandžaka, Rijaseta Islamske zajednice Srbje (IZS).

Među zvaničnicima bio je i generalni konzul Republike Turske u Novom Pazaru Bašar Bašol, narodni poslanik Enis Imamović kao i veliki broj građana Sandžaka i imama i službenika Mešihat IZ-e Sandžaka.

Prisutnima se obratio potpredsjednik Dijaneta Republike Turske, Selim Argun koji je ispred te ustanove, pozdravio skup i izrazio zadovoljstvo zbog plodonosne saradnje sa Mešihatom Islamske zajednice Sandžaka, kako na vjerskom tako i na edukativnom planu.

Također je naglasio da je cilj Republike Turske da kroz saradnju sa Republiko Srbijom doprinesu boljim ekonomskim uslovima na ovim prostorima ali i jedinstvu muslimana.

Sandžački Muftija Senad ef. Halitović je naglasio važnost djelovanja na jedinstvu, te kako je ova ustanova korak ka ostvarenju tog cilja.

“Danas je za sve nas poseban dan, danas otvaramo vrata zgrade u kojoj će se neumorno raditi na jedinstvu svih vjernika na ovim prostorima. Mi moramo jačati naše institucije i pripremati naše mlade ljude kako bi svim kapacitetom radili za boljitak zajednice”, poručio je muftija sandžački Senad ef. Halitović.

Zamjenik muftije sandžačkog, Muhamed ef. Demirović proučio dovu, nakon čega je uslijedio i svečani čin presecanja vrpce i otvaranja zgrade.

Ovom događaju, pored visoke delegacije iz Republike Turske, zvanica iz kulturnog i političkog života Sandžaka, muftija, imama, mualima i mualima, prisustvovao je i veliki broj građana i džematlija iz cijelog Sandžaka.

Upravna zgrada Mešihata IZS ima oko 600 kvadratnih metara, a obuhvata resore: Mešihata IZ Sandžaka, Vjersko-prosvjetne službe, Ured za da’vu, Informativnu službu, Upravu obdaništa, Ured za vjeronauku, Humanitarnu Organizaciju Emanet, ured Glavnog imama Medžlisa Novi Pazar, izdavačku kuću, knjižaru, školu Kur’na, konferencijku salu, medija centar i propratne prostorije.

Upravna zgrada Mešihata IZ-e Sandžaka nalazi se u Sutjskoj ulici, preko puta Konzulata Republike Turske u Novom Pazaru.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: