Aktuelno Društvo Politika Priboj Prijepolje Sandžak

Bilbordi sa likom četničkog komandanta Draže Mihajlovića na ulazu u Prijepolje i Priboj

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka, Ogranak u Prijepolju, osudila je postavljanje bilborda sa likom Draže Mihajlovića na ulazu u Prijepolje i Priboj i poziva predstavnike udruženje “Naša Drina” koji su ove bilborde postavili da ih ukloni iz ove dvije opštine.

“Smatramo neprimjerenim postavljanje ovakvih bilborda u sredinama u kojima žive Bošnjaci koji su za vrijeme Drugog svjetskog rata od starne četničkih jedinica pod komandom Draže Mihajlovića bili izloženi stradanju i genocidu, kada je prema istraživanjima pojedinih historičara na teritoriji Sandžka stradalo približno 35.000 Bošnjaka”, navodi se u reagiranju iz SDA Sandžaka, Ogranak Prijepolje.

Ističe se da su Bošnjaci u Sandžaku uvijek promovirali suživot, toleranciju i antifašizam.

“Bošnjaci u Sandžaku neće prestati da se bore za slobodu i sopstvena prava, kao i prava drugih naroda koji žive u Sandžaku, a koji dijele ove vrijednosti”. poručeno je.

Na bilbordima postavljenim organizaciji udruženja “Naša Drina, na ulazu u Prijepolje i Priboj, pored lika četničkog komandanta navodi se da će 17. oktobra u 17. sati u Bregalničkoj 24 u Beogradu, u kući u kojoj je živeo Dragoljub Draž Mihajlović biti otvoren muzej i otkriven spomenik proslavljenom srpskom heroju, ratniku i prvom gerilcu porobljene Evrope.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: