Aktuelno Društvo Globus

Ukrajinske trupe ušle u Liman, opkoljeno 5.000 ruskih vojnika

Rusko Ministarstvo odbrane saopćilo je da su se ruske trupe povukle iz ukrajinskog grada Limana na povoljnije linije zbog prijetnje od opsade, javlja Anadolu Agency (AA).

Šef regionalne administracije ukrajinskog Luganjska Sergej Hejdej rekao je da je blizu 5.000 ruskih vojnika opkoljeno u gradu Limanu u Donjeckoj oblasti i da ukrajinske snage drže skoro sve izlazne rute iz tog grada.

S druge strane, Ministarstvo odbrane Ukrajine saopćilo je da je ukrajinska vojska ušla u centar grada Limana.

“Ukrajinska vojska je uvijek imala i imat će odlučujući glas na svakom referendumu danas i u budućnosti”, naveli su u saopćenju iz Kijeva.

Uz saopćenje je objavljena i fotografija na kojoj se vidi kako ukrajinski vojnici vješaju ukrajinsku zastavu na znak grada Limana.

Na snimcima na društvenim mrežama vidi se i da ukrajinske snage napreduju prema lučkom gradu u kojem se vide tijela ruskih vojnika i uništena vojna vozila, a uništen je i most koji vodi do grada.

Sergey Cherevatiy, komandant Istočne grupe ukrajinskih oružanih snaga rekao je da su objavljene informacije i snimci istiniti.

“Već smo u Limanu, ali sukobi se nastavljaju”, saopćio je on.

Generaštab združeih snaga Ukrajine (ZSU) je objavio da je 220. dana ruske invazije neprijatelj izveo 4 raketna i 15 zračnih napada, te izvršio više od 85 udara bacačima raketa na vojne i civilne objekte na teritoriji Ukrajine.Više od 50 naselja pogođeno je u tim napadima, navodi se.

Zbog značajnog nedostatka ljudskih resursa, prvenstveno oficirskog osoblja, rusko vojno rukovodstvo je primorano da prerano angažira kadete vojnih škol, piše u objavi ukrajinskih snaga.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: