Aktuelno Društvo Ekonomija Globus

Bitkoin dostigao novi historijski maksimum – vrijedi više od 60.000 dolara

Bitkoin je u četvrtak, 21. oktobra, dostigao cijenu od oko 66.000 dolara što je bio novi istorijski maksimum. Bitkoin je tokom 2021. godine skočio više od 100 odsto, dok je samo u oktobru porastao više od 30 odsto.

Ova godina je bila ispunjena pozitivnim vestima za najstariju kriptovalutu. Institucioni investitori i kompanije, u sve većoj meri, podržavaju bitkoin. Tako je, na primer, kompanija “Tesla” podstakla skok u prvoj polovini ove godine kad je saopštila da je kupila bitkoin u vrednosti od 1,5 milijardi dolara.

Mastercard je objavio kako planira da podrži kriptovalute na svojoj platformi ove godine. Tehnološki gigant Apple je u februaru objavio kako će Apple Pay takođe podržavati isplate bitkoinom na svojoj platformi. Nedavno, osnovan je prvi (ETF) investicioni fond u SAD koji ulaže u bitkoin što predstavlja svojevrsnu prekretnicu za legitimizaciju bitkoina i ulazak na velika vrata u svet finansija.

Drugi razlog za rast cene bitkoina su mali ulagači koji imaju svojevrsnu (psihološku) zebnju od nove propuštene prilike (regret aversion) na digitalnom tržištu, pa se odlučuju na ulazak na kripto-tržiše. Osim toga, dostupnost bitkoina je sve manja, jer troškovi rudarenja po jedinici postaju sve veći, što takođe podstiče rast cene.

Ovaj tekst je pripremljen i odobren od strane investicionog savetnika, Aleksandra Zavišića, Kapital RS Inc. a.d. Beograd, Severni bulevar 6, investiciono društvo pod nadzorom Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije, broj dozvole: 5/0-02-672/18-16.

Izvor:N1

Povezane vijesti

%d bloggers like this: