19 Aprila, 2024
Aktuelno Globus Politika Turska

Samit čelnika Turskog vijeća

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da promjene s kojima se trenutno suočava svijet još više povećavaju značaj platformi za saradnju kao što je Vijeće za saradnju država turkijskog govornog područja, poznatog i kao Tursko vijeće.

“Vanrednim samitom koji smo održali u aprilu i odlukama donesenim na sastancima naših ministara, uspjeli smo utjecaj pandemije svesti na minimum u pogledu naše trgovinske razmjene”, kazao je Erdogan u obraćanju putem video linka na Samitu čelnika Turskog vijeća.

Napomenuo je da su njihove zemlje također u prethodnom periodu intenzivno sarađivale i u borbi protiv pandemije koronavirusa.

“Odbor za nauku i zdravstvo, koji smo formirali u okviru Vijeća, sazvan je šest puta. Naši naučnici prisustvovali su radionicama o vakcinama. Također, pokazujemo solidarnost u skladu s duhom bratstva u pitanjima koja se tiču ​​naše nezavisnosti, teritorijalnog integriteta i suvereniteta”, rekao je Erdogan.

Istakao je da je Tursko vijeće, osnovano prije 12 godina, snažna i konkretna platforma kojom se značajno doprinosi jačanju jedinstva i solidarnosti.

“Turska će i dalje putem ovog Vijeća pružati svaki oblik podrške”, dodao je Erdogan.

Poručio je također da Tursko vijeće, koje je proces institucionalizacije već završilo u proteklih 12 godina, već sada posjeduje značajnu reputaciju na međunarodnom nivou.

“Stoga vjerujem da je došlo vrijeme da naše Vijeće nazovemo međunarodnom organizacijom. Druge države također izražavaju želju da sarađuju s našim Vijećem. U tom pogledu, potrebno je što je prije moguće utvrditi kriterije za oblik saradnje s trećim zemljama.”

Istakao je također da će Turska i dalje pružati podršku prijateljskom Azerbejdžanu.

“Važno je da i dalje budemo uz Azerbejdžan svim svojim sredstvima radi zaštite i očuvanja turskih objekata u Karabahu. Namjera nam je da što prije, odmah nakon Ramazanskog bajrama posjetimo Šušu i tamo proslavimo taj praznik”, kazao je Erdogan.

On je potom predsjedniku Azerbejdžana Ilhamu Aliyevu i narodu te države čestitao pobjedu u Nagorno-Karabahu.

“Nakon epske borbe koja je trajala 44 dana, 30-godišnjoj okupaciji je došao kraj i Nagorno-Karabah je ponovo pripojen domovini”, istakao je Erdogan.

Planirano je da 8. redovni samit Turskog vijeća bude održan u Istanbulu 12. novembra 2021. godine, koliko to budu dozvoljavali uslovi pandemije.

Vijeće za saradnju država turkijskog govornog područja osnovano je Nahčivanskim sporazumom 2009. godine, a u svom radu se oslanja na zajedničku historiju, jezik, identitet i kulturu država koje okuplja. Vijeće služi kao važna regionalna platforma za unapređenje saradnje i solidarnosti među članovima.

Izvor i Foto: TRT Bosanski, https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/126443/-dunyamizin-karsi-karsiya-kaldigi-degisimler-turk-konseyi-gibi-is-birligi-yapilarinin-onemini-daha-da-artiriyor-

Povezane vijesti

%d bloggers like this: