20 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak

BNV: Bošnjačke partije da prihvate “program bošnjačkog jedinstva”

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić pozvala je sve bošnjačke partije da u svojim programima prihvate “program bošnjačkog jedinstva”.

Ona je, sinoć u Glavnom uredu BNV-a na tribinu pod nazivom “30 godina samoopredjeljenja građana Sandžaka”, održanoj u okviru obilježavanja Dana samoopredjeljenja, istakla da je to nacionalno pitanje Bošnjaka na ovim prostorima.

„Bošnjačko jedinstvo nema alternativu, samo na taj način obezbijedit ćemo i osigurati svoju političku egzistenciju, pa stoga pozivam sve bošnjačke partije da u svojim programima prihvate ovo pitanje kao nacionalno suštinsko pitanje opstanka i boljeg života Bošnjaka na ovim prostorima“, kazala je između ostalog predsjednica Curić.

Ona je čestitala ovaj dan koji, kako je podvukla, nije značajan samo za Bošnjake Sandžaka već i za sve ostale narode koji žive na ovim prostorima.

Na tribini su govorili potpredsjednik BNV-a Muhedin Fijuljanin, univerzitetski profesor i analitičar iz Prištine Nedžmedin Spahiju i publicista i novinar iz Sarajeva Admir Lisica.

Kako je saopšteno iz BNV-a na tribini je bilo riječi o značaju Dana samoopredjeljenja, koji je kako su istakli govornici, nemjerljiv, jer su građani regije Sandžak u tom periodu pokazali jedinstvo i opredjeljenje ka evropskim vrijednostima i očuvanju mira, očuvanju međuvjerske i međunacionalne tolerancije i suživota na prostoru Sandžaka.

„Mi moramo slijediti put Alije Izetbegovica pogotovu po pitanju Sandžaka. Vlasti Bosne i Hercegovine moraju naći način kako da zaštite građane Sandžaka“, istakao je Admir Lisica u svom obraćanju.

Prof. dr. Nedžmedin Spahiju je također govorio o važnosti jačanja jedinstva u svojoj zajednici te njegovanju nacionalnih interesa naroda.

„Sandžak svakako ima svoj identitet i svoje trajanje i ovi dani koje obilježavamo sigurno su podsticaj i znak da je izgradnja posebnog statusa Sandžaka i dalje aktuelna”, kazao je potpredsjednik Vijeća, Muhedin Fijuljanin u svom završnom izlaganju.

Dani samoopredjeljenja obilježavaju se od 2015. godine kada je Vijeće donijelo Odluku o proglašenju dana 25 – 27. oktobra za dane od posebnog značaja za Bošnjake u čast referenduma građana Sandžaka održanog 1991. godine.

U okviru programa “30 godina samoopredjeljenja grašana Sandžaka” u BNVU je održana promocije knjige “Bosna i Sandžak u satiričnoj i ilustrovanoj periodici (1878-1918)”, autora Damira Grude.

Kako je navedeno iz BNV-a Značaj datuma održavanja referenduma za bošnjački i druge narode koji žive na području regije Sandžak je nemjerljiv jer su građani regije Sandžak u tom periodu, prije tačno 30 godina, pokazali jedinstvo i opredjeljenje evropskim vrijednostima i očuvanju mira, očuvanju međuvjerske i međunacionalne tolerancije i suživota na prostoru Sandžaka.

Na osnovu odluke Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sandžaka, tada Muslimanskog nacionalnog vijeća Sandžaka, 25. 26. i 27. oktobra 1991. godine održan je referendum građana Sandžaka o autonomiji regije.

Referendum je organizovan u svim sandžački opštinama, ali i u drugim mjestima gdje privremeno žive i rade građani Sandžaka na prostoru bivše SFR Jugoslavije i u inostranstvu. U biračke spiskove za sprovođenje referenduma o autonomiji Sandžaka bilo je upisano ukupno 264.156 punoljetnih građana koji su imali pravo izjašnjavanja.

Od ukupno upisanih birača glasanju je pristupilo 185.437 ili 70,19 posto.

Za potpunu političku i teritorijalnu autonomiju Sandžaka sa pravom priključenja jednoj od suverenih republika, izjasnila su se 183.302 birača, odnosno 98,85 posto onih koji su izašli na glasanje, što predstavlja 69,39 procenta od ukupnog broja upisanih.

 

Foto: BNV

Povezane vijesti

%d bloggers like this: