Aktuelno Društvo Srbija

“Lovac” sa snajperom u ručnom prtljagu preko granice

Carinski službenici Srbije su 27. oktobra 2021. godine na aerodromu „Konstantin Veliki“ u Nišu, u saradnji sa policijom, otkrili snajper, digitalni uređaj za osmatranje i termovizijsku kameru, koje je jedan putnik spakovao u prtljag.

“Interesantno je da je 47-godišnji državljanin Srbije doputovao iz Dortmunda, gdje je prije ukrcavanja na let, sa pomenutom opremom u torbama morao da prođe sve aerodromske, policijske i carinske kontrole. Pomenuti putnik je zaustavljen u zelenom kontrolnom prolazu, namjenjenom onima koji nemaju ništa za prijavljivanje i tom prilikom je na uobičajeno pitanje carinika rekao da sem ličnog prtljaga nema ništa što bi trebalo prijaviti”, navedeno je iz Uprave carina.

Kako se predočava detaljnim pregledom, ispod ličnih stvari, pronađeno je nekoliko kutija u kojima se nalazio nov snajper „Noblex Rifle Scope 3-18X56 NZ6“, digitalni uređaj za osmatranje „Forward FN455“ sa pripadajućom opremom i termovizijska kamera „Pulsar XQ38“, čija je ukupna vrijednost, na osnovu pronađenih računa, procjenjena na oko 4.000 eura.

Nakon otkrivanja pomenute neprijavljene robe, koja je uz to i na režimu dozvola, putnik je rekao da je lovac i da nije znao da je trebalo da je prijavi.

Protiv njega je pokrenut prekršajni postupak pred nadležnim sudom do kada će sporna roba biti zadržana.

Podsećamo da su domaći državljani u obavezi da prilikom ulaska u našu zemlju prijave svu robu kupljenu u inostranstvu, čija vrednost premašuje 100 evra, a kada je reč o opremi i delovima lovačkog, sportskog ili vojnog naoružanja, neophodno je da se uz robu prilože i dozvole nadležnih ministarstava.

 

Foto: Uprava carina Srbije

Povezane vijesti

%d bloggers like this: