23 Aprila, 2024
Aktuelno Globus Turska

U Istanbulu potpisan sporazum o izvozu žita iz Ukrajine

U prisustvu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i generalnog sekretara UN-a, Antonija Guterresa u Istanbulu je u petak potpisan dokument o izvozu ukrajinskog žita, između Ukrajine, Rusije, Turkiye i UN-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Tone ukrajinskog žita zadržane su zbog rusko-ukrajinskog rata koji je počeo u februaru, što je uzrokovalo nestašice širom svijeta i rast cijena.

Rusija, optužena da koristi hranu kao oružje, smatra da za krizu treba kriviti sankcije koje je uveo Zapad.

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako je ponosan što njegova zemlja učestvuje u inicijativi (sporazum o izvozu žita) koja će odigrati veliku ulogu u rješavanju globalne krize hrane koja je već duže vrijeme okupira cijeli svijet.

Erdogan je pozvao Rusiju i Ukrajinu na okončanje rata, tokom ceremonije potpisivanja sporazuma o izvozu ukrajinskog žita u Istanbulu.​​​​​​​

“Usuglašenim tekstom pridonijet ćemo sprečavanju opasnosti od gladi koja čeka milijarde ljudi u svijetu“, kazao je Erdogan nakon potpisivanja sporazuma, te dodao:

“Ponosni smo što učestvujemo u inicijativi koja će odigrati veliku ulogu u rješavanju globalne krize hrane koja je već duže vrijeme zaokupila cijeli svijet“.

Erdogan je također kazao kako je postignut konsenzus o svim procesima od isplovljavanja brodova, njihovog sigurnog transfera i dolaska na odredište.

“Brodovima koji će krenuti na put narednih dana otvorit ćemo novu ‘dišnu cijev’ preko Crnog mora prema mnogim zemljama svijeta“, kazao je Erdogan, pojašnjavajući također kako izvršenje i nadzor ovog veoma važnog plana vršiti budući zajednički koordinacioni centar u Istanbulu.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres poručio je da inicijativa za isporuku ukrajinskog žita mora biti u potpunosti provedena i taj dogovor smatra svetionikom nade u Crnom moru.

Neposredno prije potpisivanja dokumenta, Guterres je zahvalio Turkiye na doprinosu za postizanje tog iznimno važnog sporazuma te je dodao da je on bio iznimno potreban svijetu.

“Hvala predsjedniku Erdoganu, vladi Turkiye, vi ste olakšali ovaj proces i vaš doprinos je ključan“, kazao je Guterres.

Tone ukrajinskog žita zadržane su zbog rusko-ukrajinskog rata koji je počeo u februaru, što je uzrokovalo nestašice širom svijeta i rast cijena.

Turski, ukrajinski, ruski i UN zvaničnici prošle sedmice su pristali sastati se kako bi uspostavili koordinacioni centar u Istanbulu koji će upravljati izvozom ukrajinskih žitarica.

Foto: https://www.tccb.gov.tr

Povezane vijesti

%d bloggers like this: