Aktuelno Društvo Sandžak

BNV: Nacionalni praznici sandžačkih Bošnjaka potvrđeni su Odlukom Savjeta Republike Srbije za nacionalne manjine

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić, uputila je danas dopis obrazovno-odgojnim ustanovama u Sandžaku u kojem naglašava da je 11. maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave neradni dan na teritoriji Sandžaka, a da se na zgradama i u prostorijama lokalnih organa u Novom Pazaru, uz državne simbole istaći i simbole bošnjačke nacionalne zajednice.

U dopisu se navodi sljedeće: „U školama gdje se nastava održava i na bosanskom jeziku, molimo direktore obrazovno-odgojnih ustanova da obavijeste odgajatelje, nastavnike i profesore da u skladu sa programom nastave i učenja jedan nastavni sat u utorak, 10. maja 2022. godine posvete izučavanju nacionalnih simbola i blagdana Bošnjaka, da školski dan započne intoniranjem himne sandžačkih Bošnjaka i na taj način doprinesete svečanosti obilježavanja povodom 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave.“

U saopštenju iz BNV-a se predočava da su bošnjački nacionalni blagdani utvrđeni  Odlukom Bošnjačkog nacionalnog vijeća na 3. redovnoj sjednici Vijeća, održanoj u Novom Pazaru, 11. maja 2004. godine. 

Nacionalni praznici sandžačkih Bošnjaka potvrđeni su Odlukom Savjeta Republike Srbije za nacionalne manjine od 23. decembra 2005. godine („Službeni glasnik RS“, br. 23/06) u skladu sa članom 10. stav 1, tačka 5 Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina (“Sl. glasnik RS”, br. 72/2009, 20/2014 – odluka US i 55/2014) i članom 16. stav 3 Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina (“Sl. list SRJ”, br. 11/2002, “Sl. list SCG”, br. 1/2003 – Ustavna povelja i “Sl. glasnik RS”, br. 72/2009 – dr. zakon i 97/2013 – odluka US).

– Program obilježavanja 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave

U okviru obilježavanja Dana bošnjačke nacionalne zastave BNV organizira Stručno predavanje “NTC Sistem učenja”, dr.Ranko Rajović – Sjenica, hotel Borovi, kongresna sala, datum: 05. maj (danas), vrijeme: 18:00 sati.

Isto predavanje sadRankom Rajovićem realizovat će se i u Novom Pazaru 6. maja, petak, u Bošnjačkom nacionalnom vijeću u 17 sati.

U okviru obilježavanja Dana bošnjačke nacionalne zastave BNV 9. maja realizuje izložbu slika Likovne kolonie “Sjenica 2021” u Prijepolju, u Domu kulture u 18 sati, isto veče na istom mjestu od 19 sati počet će promocija knjige dr. Nadira Dacića “Prijepolje u prošlosti I sadašnjosti”.

U Kulturnom centru u Novom Pazaru 10. maja, sa početkom u 20 sati biće održana promociju projekta monografije “Nacionalno blago Bosne i Hercegovine”.

Svečano podizanje zastave na jarbol (Plato ispred Vijeća) i Defile folklornih grupa koje učestvuju u manifestaciji SBONI 2022, počinje 15. po redu SBONI 2022 na gradskom šetalištu kod Sebilja u Novom Pazaru biće u srijedu 11. maja sa početkom u 19 sati.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: