4 Oktobra, 2023
Aktuelno Društvo Sandžak Sjenica

BNV: Opština Sjenica da prestane sa diskriminacijom Bošnjaka

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) pozvalo je rukovodstvo opštine Sjenica, koje je i podržalo ovakav prijedlog plana upisa, da prestanu sa diskriminacijom Bošnjaka i da poštuje zakone koji regulišu obrazovanje na manjinskim jezicima.

Iz predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji se navodi da ove školske godine u opštini Sjenica, osnovno obrazovanje na bosanskom jeziku završava 297 učenika, a nastavu na srpskom jeziku svega 65 učenika.

Prema tom broju svršenih osnovaca potrebno je ponuditi barem 13 odjeljenja, od čega bi trebalo planirati 10 odjeljenja na bosanskom, a 3 na srpskom jeziku.

Viječe je, navodi se u saopštenju, pozvalo direktore srednjih škola u Sjenici da što prije usklade prijedlog plana upisa u srednje škole na teritoriji ove opštine sa zakonima i realnim potrebama učenika koji pohađaju nastavu na bosanskom jeziku.

“Bošnjačko nacionalno vijeće vjeruje da će direktori sjeničkih srednjih škola u najkraćem mogućem roku revidirati plan upisa i uskladiti ga sa zakonom te da imaju na umu realne potrebe i interese djece koja pohađaju nastavu na svom maternjem jeziku”, navodi se u saopštenju.

Podsjeća se da su Bošnjačko nacionalno vijeće i direktori srednjih škola u Sandžaku još u decembru 2020. godine postigli dogovor o prijedlogu planu upisa u srednje škole i to u skladu sa Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju i Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

“Postignuti dogovor iz decembra prošle godine koji je bio usklađen sa realnim potrebama nastave na bosanskom jeziku nisu ispoštovali direktori sjeničkih srednjih škola i direktor Ekonomsko trgovinske škole iz Novog Pazara”, ukazuju iz BNV-a.

Prema sadašnjem prijedlogu plana upisa, koji je podržala opština Sjenica, Gimnazija „Jezdimir Lović“ i Tehničko-poljoprivredna škola nude 5 odjeljenja na srpskom jeziku i 5 odjeljenja na bosanskom jeziku, što je ukupno 10 odjeljenja te će priliku za upis u srednju školu imati samo 300 učenika, dok će 62 učenika ostati bez srednje škole, jer ukupan broj učenika koji završava osmi razred školske 2020/21. godine iznosi 362 učenika.

“Predloženi plan upisa, djeci koja pohađaju nastavu na bosanskom, uskraćuje obrazovanje na maternjem jeziku u srednjim školama čime se posredno Bošnjacima i onemogućava nastavak obrazovanja na visokoškolskim ustanovama. Bošnjačko nacionalno vijeće ovim putem obavještava javnost da će učiniti sve u svojoj nadležnosti da se pomenuti predloženi plan upisa u srednje škole ispravi što prije i to u cilju zašite interesa djece koja se školuju na svom maternjem jeziku te nastave na bosanskom jeziku”, poručuju iz BNV-a.

Vlast u Sjenici od prije nekoliko mjeseci predvodi Stranka pravde i pomirenja (SPP) Muamera Zukorlića zajedno sa srpskim strankama.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: