10 Decembra, 2023
Aktuelno Društvo Politika Sandžak

BNV: Opština Sjenica ponovo krši zakon na štetu Bošnjaka

Skupština opštine Sjenica odbila je da na svojoj sjednici održanoj 7. juna 2022. godine imenuje Školski odbor Osnovne škole „Rifat Burdžević Tršo“ Karajukića Bunari.

Bošnjačko nacionalno vijeće je povodom te odluke u reagiranju ocjenilo da, iako su se ispunili svi zakonski uslovi da se ovaj Školski odbor imenuje, “Opština Sjenica još jednom prekršila zakone a na štetu Bošnjaka i odbila da imenuje Školski odbor u ovoj osnovnoj školi u kojoj se nastava na bosanskom jeziku izvodi u 21 od ukupno 22 odjeljenja”.

“Bošnjačko nacionalno vijeća kao zakonom utvrđen ovlašteni predlagač članova u postupku izbora školskog odbora na vrijeme je dostavilo Opštini Sjenica prijedlog članova za imenovanje u Školski odbor, a kako je postojao utvrđen prijedlog članova iz reda. Nastavničkog vijeća i članova iz reda Savjeta roditelja ove škole, Skupština opštine nije imala razlog da prekrši zakon i ne donese odluku o imenovanju Školskog odbora.Opština Sjenica je ovim činom još jednom pokušala da protivno zakonu oduzme nadležnost Bošnjačkog nacionalnog vijeća u postupku imenovanja školskog odbora u obrazovnoj ustanovi u kojoj se većina nastavnog procesa izvodi na bosanskom jeziku”, navode iz predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji.

Pozivaju rukovodstvo Opštine Sjenica da, kako se ističe, što prije prestane sa djelima usmjerenim ka ograničenju i ukidanju nastave na bosanskom jeziku te ukidanju nadležnosti Bošnjačkog nacionalnog vijeća, najvišeg predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji.

Bošnjačko nacionalno vijeće ovim putem obavještava javnost da će učiniti sve u svojoj nadležnosti da pravnim sredstvima zaštiti prava Bošnjaka, a naročito zaštiti interese djece koja se školuju na svom maternjem jeziku odnosno u nastavi na bosanskom jeziku.

Podsjećaju javnost da su Zaštitnik građana i Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti donijeli mišljenja u kojima je utvrđeno da je Opština Sjenica prekršila zakone u postupku imenovanja članova školskog odbora u osnovnim školama „Jovan Jovanović Zmaj“ u Raždaginji, i „12.
decembar“ u Sjenici, kao i u sjeničkoj Gimnaziji „Jezdimir Lović“

Povezane vijesti

%d bloggers like this: