26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak

Dan maternjeg jezika i Dan školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku: BNV će i dalje insistirati da se bošnjačka djeca po automatizmu upisuju za nastavu na bosanskom jeziku

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog (BNV), Misala Pramenković je, čestitajući Dan maternjeg jezika i Dan školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku, svima koji učestvuju u obrazovnom procesu, predočila da nastavu na bosanskom jeziku pohađa blizu 17 hiljada đaka i da je susret sa direktorima dobra prilika da se razgovara o predstojećem upisa đaka prvaka.

Tokom susreta sa direktorima obrazovno-odgojnih ustanova i podjele lektira za nastavu na bosanskom jeziku školskim bibliotekama u Sandžaku, predsjednica Vijeća je iznijela je stav da će i dalje, kroz dijalog, insistirati da se bošnjačka djeca po automatizmu upisuju za nastavu na bosanskom jeziku.

“Želimo konstruktivnu promotivnu kampanju bosanskog jeziku i potrebu opredjeljenja učenika i djece bošnjačkog naroda da se opredjele za svoj maternji jezik i u tom smislu ćemo imati niz aktivnosti u narednom periodu. Ono što je najbolja varijanta i prirodni slijed stvari je da djeca koja sui z manjinskog naroda normalno je da se obrazuju na svom maternjem jeziku. Možda pasivnos nas Bošnjaka u, možda, nedovoljnoj nacionalnoj svijesti i povratak bosanskog jezika u sistem školstva uticao je da se neke stege u našem narodu moraju skinuti. Tu je jako važna podrška direktora osnovnih i srednjih škola i to je prirodan slijed stvari. Za sada postoji procedura u pogledu izjašnjavanja, iako smatramo nepotrebna, jer ako ste pripadnik određenog naroda, normalno, vi govorite maternjim jezikom i samim tim se trebate obrazovati. Imamo mogućnost i na tome ćemo insistirati”, istakla je ona.

Potpredjednica Vijeća Jasmina Curić je podsjetila da je u sklopu unaprjeđenja nastave na bosanskom jeziku prošle godine bio i projekat nabavke lektira na bosanskom jeziku i da posebnu zahvalnost duguju bivšem članu Predsjedništva BiH, Šefiku Džaferoviću.

“Ovo je vrlo važan projekat za nastavu na bosanskom jeziku jer je vijeće neprestano dobijalo sugestije nastavnika da škole nemaju lektira. Sada smo nabavili određe broj lektira svih naslova. Želim svim đacima da čestitam i da ove lektire obogate njihova znanja i vokabular”, poručila je Curić.

Direktori i bibliotekari škola su pozdravili obilježavanje ovog datuma i izrazili zahvalnost zbog doacija naslova za školsku lektiru.

“Mislim da je ovo značajan dan i donacija za sve škole jer će se samm tim izvođenje nastave na bosanskom jeziku poboljšati id a će to utjecati na program rada ishode učenja, sve ono što, narednom periodu obrazovno- vaspitni system zaokružuje. Gimnazija u Tutinu je bila prva gimnazija koja je uvela bosanski jezik i da će ovo za naše učenike puno značiti”, kazala je , bibliotekarka Gimnazije iz Tutina, Amela Eminović.

“Ovo su sve neki koraci Bošnjačkog nacionalnog vijeća koji idu u pozitivnom pravcu. Sretni smo svi što se možemo okupiti i razgovarati sa predsjednicom Vijeća. Naša škola radi sa komplet tih 22 odjeljenja na bosanskom jeziku i zaista možemo biti ponosni na tome. Donacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća će biti jedan dobar pravac, također, u obgaćivanju fonda biblioteke. Veoma, veoma značajna”, rekao je direktor O.Š. “Dr. Dževad Ljajić” iz Duge Polajne, Irfan Paučinac, izrazivši očekivanje da će se slične donacije nastaviti.

“Do sada nismo imali prilike da dobijemo bilo kakve lektire, što se tiče bosanskog jezika. Smatram da je ovo danas od velikog značaja za našu školu i bosanski jezik”, rekla je direktorka gimnazije “Jezdimir Lović” u Sjenici, Suada Saračević, ocjenivši da je organizacija današnjeg skupa nešto lijepo i dobro za škole.

BH Telekom je preko projekta Asocijacije “Mostovi prijateljstva” donirao je lektire za učenike osnovnih i srednjih škola u Sandžaku koji pohađaju nastavu na bosanskom jeziku.

Predstavnicima 27 osnovnih škola podijeljeno je po četiri kompleta knjiga sa 36 naslova i za deset srednjih škola također četiri kompleta sa deset naslova iz bošnjačke književnosti.

Kao izborni nastavni predmet za učenike osnovnih škola Bosanski jezik je uveden u školama u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i jednim dijelom u Prijepolju 2009. godine.

Cjelokupna nastava na bosanskom jeziku u osnovnim školama na području regije Sandžak u Srbiji počela je da se uvodi 21. februara 2013. godine i taj datum je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), kao zvanično predstavničko tijelo Bošnjaka u Srbiji, proglasilo kao Dan školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku.

U Novoj Varoši, Prijepolju i Priboju, gradovima gdje su Bošnjaci u manjini, još nije uvedena nastava na Bosanskom.

Prvi javni čas bosanskog jezika u Sandžaku održan je 20. oktobra 2004. godine u OŠ “Ibrahim Bakić”, u Ljeskovi, općina Tutin. To je bio prvi čas bosanskog jezika na području Sandžaka, od zabrane upotrebe tog jezika 1907. godine.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: