24 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

BNV: Posebno tretirati obrazovanje na maternjem jeziku i nedovoljnu zastupljenost Bošnjaka u državnim institucijama

Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijećaa (BNV) su pred Evropskom komisijom protiv rasizma i netolerancije (ECRI) Vijeća Evrope (VE) posebno tretirali pitanja obrazovanja na maternjem jeziku u Republici Srbiji i nedovoljne zastupljenosti Bošnjaka u državnim institucijama, saopšteno je iz predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji.

Kako je navedeno na jučerašnjem sastanku, koji je održan u prostorijama Kancelarije Vijeća Evrope u Beogradu, na poziv delegacije Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije Vijeća Evrope, Bošnjačko nacionalno vijeće su predstavljali sekretar Samer Jusović i šef Kabineta predsjednice Vijeća Semir Madžgalj.

“Cilj sastanka je bio da delegacija ECRI čuje mišljenje manjina na odgovore koje je dala Republika Srbija u okviru 6. ciklusa monitoringa”, navode iz BNV-a.

Sekretarijat ECRI, koji sprovodi monitoring nad Republikom Srbijom, zatražio je posebne sastanke sa nacionalnim savjetima nacionalnih manjina te su ovom sastanku, pored predstavnika BNV-a, prisustvovali i predstavnici albanskog i romskog nacionalnog savjeta.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: