19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

Na Pešteru 20 centimetara snijega, nije iznenađenje za prve dane aprila

Na području Pešterske visoravni i višim predjelima u Sandžaku od juče pada snijeg i dostigao je visinu oko 20 centimetara. Snijeg slabijeg intenziteta od sinoć pada na području regije Sandžak i zemljama okruženja. Meteorolozi ističu da je snijeg na početku aprila, pogotovo u Sjenici i na Pešteru, uobičajna pojava.

Selo Jarebice, Pešter, foto: fb/Sead Mujović

“Intenzivnije padavine bile su rano jutros i bile su praćene jakim vjetrom i na nekim mjestima ima snježnih nanosa. Statistika kaže da u parii mjesecu, dva do ti dana budemo pod snježim pokrivačem, tako da je ovo uobičajno i nije iznenađenje”, rekao je rukovodilac Meteorološke stanice u Sjenici Fadil Mahmutović.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) Srbje jutros je izdao upozorenje u kojem se navodi da je danas oblačno sa snijegom, a najintenzivnije padavine očekuju se ujutru i prije podne – u nižim predjelima jugozapadne, zapadne i centralne Srbije stvaranje snježnog pokrivača visine od 10 do 30 centimetara, lokalno i više, a na planinama i do 50 centimetara novog snijega uz stvaranje snježnih nanosa usljed jakog sjeverozapadnog vjetra.

Padavine će poslije podne oslabiti, ali se potpuni prestanak snijega očekuje tek u srijedu.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: