27 Aprila, 2024
Aktuelno Art Bijelo Polje (Akova) Kultura Sandžak

Dani kulture Bošnjaka u Crnoj Gori: U Bijelom Polju priređena izložba “Likovni dijalozi umjetnica – Sevdah”

U okviru manifestacije “Dani kulture Bošnjaka u Crnoj Gori”, Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori, u Galeriji JU Centr za kulturu Bijelo Polje, priredilo je respekatbilnu postavku slika i grafika 15 autorki različitih generacija i likovnih poetika. Izložba slika i grafika pod nazivom “Likovni dijalozi umjetnica – Sevdah” otvorena je 31. marta, a poštovaoci umjetnosti i svi građani je mogu vidjeti do 11. aprila. Odabir umjetnica i njihovih radova, napravili su Selma Đečević i Mirsad Rastoder.

Ova jedinstvena izložba, u okviru Dana kulture Bošnjaka Crne Gore, okupila je petnaest umjetnica koje su različitim tehnikama dočarale autentične umjetničke izraze. Svoja djela predstavile su Sabaheta Masličić, Adela Kulenović Nurković, Seida Belegović, Nela Nuhanović, Adela Zejnilović, Jasmina Lucević, Seida Škrijelj, Elzana Nurković, Arabela Škrijelj, Amina Ademagić, Sejla Kerović, Nejla Međedović, Alma Rastoder, Azra Dedeić i Jasnu Kalač.

Sevdah je za Bošnjake sa ovih prostora , i ne samo Bošnjake, neodvojivi dio nacionalnog koda oblikovan kroz generacije, kazao je historičar Edin Smailović uz podsjećanje da su  žene osjećajniji dio čovječanstva, što ukazuje da je i na ovim slikama više emocija nego inače.

“A šta je sevdah na kraju nego emocija. Ili što bi rekao Damir Imamović u pjesmi koju je maestralno otpjevala Amira Medunjanin, „Pjevaćemo šta nam srce zna“ ja bih ga samo parafrazirao: Slikaćemo šta nam srce zna. Jer, sevdah je upravo to u svim svojim pojavnim oblicima. Isključivo pitanje srca. I lijepo i ružno. U  ovom slučaju, na našu sreću, samo lijepo“ kazao je Smailović.

“Ova izložba, “Likovni dijalozi umjetnica – Sevdah” je prva ove vrste u Crnoj Gori, ima za cilj promociju univerzalnih likovnih vrijednosti ali i odabranih umjetnica Bošnjačke nacionalnosti”, kazao je na otvaranju Aldemar Ibrahimović.

“Postavku ove izložbe karakterišu i različiti pristup stilskim određenjima koja se kreću od ekspresionizma, konkretnog realizma, nadrealizma, stripa, dizajna apstrakcije i svega onoga što nude savremeni likovni tokovi. Ova značajna likovna smotra na najbolji način prikazuje stvaralaštvo umjetnica različitih generacija, različitog stepena likovnog ili nekog drugog obrazovanja, ali duboko iskreno i predano posvećenih likovnoj problematici i čarima doživljaja koje nudi ova uzvišena ljudska djelatnost“ istakao je Ibrahimović.

Izrazio je nadu da će ova postavka omogućiti posjetiocima da spoznaju raskoš umjetničkih poetika i stilsku razuđenosti autentičnih umjetničkih izraza, koji čine važan i neizostavan prilog ukupnom sagledavanju složenog mozaika savremenog likovnog stvaralaštva u Crnoj Gori.

“Ovom izložbom želimo da ukažemo na značaj  svake  umjetnice ponaosob, da ih ohrabrimo, podržimo da nastave i još smjelije koračaju svojim putevima, stazama likovnog stvaralaštva koje afirmiše njih same, sredine iz kojih dolaze i specifični puls narodnog bića”, zaključio je Ibrahimović.

On se zahvalio svima koji su pomogli ostvarenje ove izložbe i posebno Centru za kulturu.

Ovu likovnu svečanost muzički je oplemenila Šejla Dautović učenica Muzičke škole iz Rožaja. Organizatori izložbe su Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori i NVO Bijeli ljiljan, realizator projekta koji je podržao Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava.

Nakom Bara i Bijelog Polja izložba “Likovni dijalozi umjetnica – Sevdah” biće predstavljena u Pljevljima i još nekim gradovima.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: