23 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

SNews istražuje: Ko štiti divlji portal “sandzakpress.net”? FB stranicu vodi 7 osoba, svi iz Srbije

Prema javno dostupnim podacima koje za stranice prikazuje Facebook lokacija primarnog regiona-države za osobe koje upravljaju stranicom “Sandžak PRESS” je Srbija i uključuje sedam osoba, svi iz Srbije.

Kako stoji u informacijama te stranice, ona je kao “Elektronske novine-SandzakPRESS.net” formirana 20. marta 2010. godine, a preimenovana je u “Sandžak PRESS” 26. septembra 2017. godine.

Komentar ispod teksta “Nova hajka botova na Arap džamiju” kojim je na divljem portalu sandzakpress.net 24. marta 2021. godine skoro 15 sati trajao otvoren poziv na ubijanje

Podsječamo da je u odgovoru na zahtjev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja posebnog tužioca za visokotehnološki kriminal VJT u Beogradu, a povodom istrage koja se vodi za upućene prijetnje smrću preko divljeg internet portala “sandzakpress.net” u komentarima u martu ove godine, između ostalog je navedeno da je, u izvještaju policijskih službenika SBPOK- Odjeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala koji su dana 07.06.2021. godine dostavili tužilaštvu, provjerama utvrđeno da je internet portal “sandzakpress.net” registrovan i osnovan na teritoriji SAD, da se hostovanje istog vrši sa IP adresa koje pripadaju opsegu dodijeljenih korisnicima u Saveznoj Republici Njemačkoj, da je kao kontakt osoba označeno lice R.H sa prebivalištem u Frankfurtu.

Iz nadležnog tužilaštva nije precizirano da je ovaj portal na dan upućenih prijetnji bio registrovan sa navedenim podacima, niti da li je u svrhu procesiranja odgovornih zatražen pomoć od Interpola.

SNews je ranije objavio odgovore posebnog tužioca za visokotehnološki kriminal VJT u Beogradu, a provjerama dostupnim na fb mreži lahko se može zakključiti da je profil “https://www.facebook.com/rifat.halilagic.50” lažni.

Nadležni državni organi Republike Srbije još nisu objavili rezultate istrage u vezi ovog slučaja.

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: