6 Decembra, 2023
Aktuelno Društvo Nauka i tehnologija Sandžak

BNV: Za buduće prvake u nastavi na bosanskom besplatni udžbenici

Bošnjačko nacionalno vijeće će za djecu koja ove školske godine upisuju prvi razred u nastavi na bosanskom jeziku obezbijediti besplatan komplet udžbenika.

Kako je predočeno iz predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji udžbenici za prvake su donacija Republike Turske koji su odobreni na inicijativu predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana, a uz koordinaciju Vijeća za ekonomske odnose sa inostranstvom Republike Turske (DEIK).

Realizaciju ove donacije će sprovoditi BNV u saradnji sa kancelarijom Turske razvojne agencije (TIKA) sa sjedištem u Beogradu.

Podsjeća se da je predsjednica Bošnjačkog nacionalno vijeća Jasmina Curić je, prilikom posjete predsjednika Republike Turske Srbiji oktobra 2019 godine, upoznala predsjednika sa dosadašnjim rezultatima u obrazovanju na bosanskom jeziku, ali i izazovima sa kojima se Bošnjačko nacionalno vijeće i Bošnjaci suočavaju tokom procesa implementacije obrazovanja na bosanskom jeziku u Srbiji.

Projekat je dio dugogodišnjeg programa Bošnjačkog nacionalnog vijeća usmjerenog na poboljšanje i promovisanje nastave na maternjem jeziku Bošnjaka.

Nastavu na bosanskom jeziku pohađa preko 17 500 djece i to u 40 obrazovno-odgojnih ustanova u Sandžaku.

Za nastavu na bosanskom jeziku u pripremnom predškolskom programu, osnovnim i srednjim školama u upotrebi je više od 200 udžbenika od kojih je čak više od 50 autorskih udžbenika.

Foto: SNews, arhiv

Povezane vijesti

%d bloggers like this: