24 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Izbori u Srbiji 2020. Novi Pazar Rožaje Sandžak

Kujević negirao navode o “bezbožništvu” onih koji ne daju glas Zukorliću, angažirajte sposobnog i povjerljivog

Muftija sandžaki Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) hfz. Abdurhman ef. Kujević je, povodom navoda koji su se od prehodne večeri pojavili na društvenim mrežama u kojima, između ostalog, piše da su “postojeće dvije (bošnjačke političke) opcije simbol bezbožništva”, u odnosu na onu koju predvodi Muamer Zukorlić, ranije danas, negirao da je on autor te objave i da se do danas nije oglašavao povodom aktuelnih izbora.

“Nisam izlazio sa pisanom analizom u vezi aktuelnih izbora. Zahvaljujem na javljanju”, naveo je Kujović, odgovarajući na molbu urednika SNews-a da potvrdi da li su tačni navodi, odnosno da li je on ili neko u njegovo ime objavio poziv u kojem se spominju kao “bezbožnici” oni koji ne glasaju Muamera Zukorlića.

Post koji je preko jedne Watsapp grupe dan pred izbore kružio internetom

Kujović je večeras obavjestio urednika našeg portala da je na svom profilu objavio svoj stav o izborima, pojašnjavajući “obzirom da su me mnogi pitali evo sam i odgovorio kakav je islamski princip za sve izbore u svakom vremenu na svakom mjestu”.

“Ovih dana mnogi su me pitali koga da glasaju na aktualnim izborima?”, naveo je on ukazujući da, kada su u pitanju izbori te postavljanje ljudi na funkcije, davanje povjerenja i punomoćja, angažiranje bilo koga na bilo koju funkciju od portira pa do predsjednika države u Kur’anu je spomenuto pravilo i vaga za sva vremena i za sva mjesta na osnovu čega svaki čovjek mora da postupi i vrednuje.

Citirajući kur’anski ajet (En Nisa 58.):”Zaista vam Allah naređuje da odgovorne službe (emanete) dajete onima koji su ih dostojni”, Kujević je podvukao da su to “oni čija su svojstva pomenuta u suri El Kasas u 26. ajetu”.

“Najbolje je angažirati sposobnog i povjerljivog. Znajte da društvu, zajednici i ummetu nema napretka sve dok ova dva svojstva, sposobnost i povjerenje, ne zadominiraju kod svakog muslimana posebno onih koji su na različitim važnim funkcijama”, istakao je Kujević.

Pored ovog pravednog pravila koje je objavljeno sa neba, kako je napisao Kujević, preporučuje i savjetuje svim muslimanima da sve svoje stavove baziraju na istini, ispravnim argumentima i daleko od slijeđenja svojih strasti, pristranosti i ličnih interesa.

“Sve to mora da bude ukrašeno lijepom riječju i iskrenošću a ne uvredama, potvorama i ponižavanjima druge strane. Kada budemo ove principe slijedili uspijet ćemo da riješimo naše nesuglasice i razilaženja po pitanju svih stvari i problema”, ukazao je Kujević u fb postu pod naslovom “Pitaju me o izborima”.

Muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević je ovu objavu zaključio porukom: “Ovo je moj stav kojeg temeljim na dokazima iz Kur’ana i Sunneta po pitanju političkih i svih drugih izbora kojeg može svako da prenosi i da se na mene pozove”.

Abdurrahman Kujević je rođen je 1982. godine. Rodom je iz sela Balotiće kod Rožaja, osnovnu školu završio je u rodnom mjestu 1997.godine, a Gazi Isa beg Medresu u Novom Pazaru, kao učenik generacije, 2001.godine. Na Islamskom univerzitetu u Medini 2006. godine diplomirao je na Fakultetu hadisa i islamskih nauka. Položio još nekoliko ispita iz različitih kur’anskih disciplina dobio je idžazetnamu za učenje i podučavanje i prvi je hafiz koji je donio (sened) u Sandžak . Pored Kur’ana zna, napamet i skraćenu Buharijine i Muslimove zbirke hadisa. U Novom Pazaru. Predaje Kur’an i Arapski jezik u odjeljenju ženske Medrese Gazi Isa beg u Rozajama. Jedan je od osnivača Škole Kur’ana časnog u Sandzaku. Kako stoji na sajtu Mešihata IZuS, trenutno je vršilac dužnosti Muftije sandžackog.

Među muslimanima u Sandžaku Kujović važi za one koji su bliski konzervativnom učenju i selefijama. Od skora je dospio u žižu interesovanja javnosto nakon što je obavljen video snimak na kojem se vidi da pred njim u džamiji Sultan Murata II (Rožaje), radi politčkog djelovanja kune direktor Sandžak TV, Salahudin Fetić.

Foto: https://www.facebook.com/pg/AbdurrahmanKujevic/photos/?ref=page_internal

Povezane vijesti

%d bloggers like this: