Aktuelno Društvo Sandžak

BNV: Za predškolce na Bosanskom besplatni udžbenici

Predsjednica BNV-a Jasmina Curić izjavila je danas da će  sva djeca koja nastupajuće školske godine budu upisala pripremni predškolski program na bosanskom jeziku dobiti na poklon komplete udžbenika kao i školski pribor (sveske i bojice).

Ona je na konferenciju za novinare istakla da će komplete udžbenika za predškolce biti obezbijeđeni sredstvima donatora iz dijaspore i vrijednost projekta je oko 30 hiljada eura za dvije hiljade predškolaca.

“Ovo je veoma vrijedna donacija sa ciljem podrške obrazovanja na bosanskom jeziku. I ovog puta je jedan veoma ugledan, cijenjen i poštovan sandžački privrednik iz dijaspore pokazao interesovanje i prepoznao značaj obrazovanja na bosanskom jeziku u toj mjeri da je dio svog imetka opredijelio u tu svrhu. Mi mu se u ime BNV i u ime dvije hiljade bošnjačke djece, ovogodišnjih predškolaca, zahvaljujemo i odajemo priznanje na mudrosti jer je ulaganje u znanje trajni hajrat. Donacija u vrijednosti preko 30 000 evra sastoji se od 2000 kompleta udžbenika za pripremni predškolski program”, kazala je Curić.
Prema njenim riječima ove godine uz udžbenike, 2000 predškolaca dobiće i sveske i pribore za bojenje.
Pribor za bojenje je donacija uspješne preduzetnice koja živi u Istanbulu Muamere Dinler, koja je realizovala donaciju uz pomoć firmi Eczader, Nisan Girišim Grubu i Gezginler, a 2000 komada svezaka donirala je kompanija Hari Trade iz Novog Pazara.
Bošnjačko nacionalno vijeće, već osam godina, koliko traje nastava na bosanskom jeziku, sprovodi projekte usmjerene na poboljšanje kvaliteta izvođenja nastave na bosanskom jeziku, kao i projekte poboljšanja uslova izvođenja nastave.
Prethodnih godina, zahvaljujući turskoj razvojnoj agenciji TIKA, BNV je uspjevalo da obezbijedi udžbenike za nastavu na bosanskom jeziku kako u osnovnoj tako i srednjoj školi, a prošle godine obezbijeđeni su kompleti udžbenika za prvake u nastavi na bosanskom.

Ovogodišnja donacija će biti sprovedena posredstvom predškolskih ustanova u Sandžaku.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: