Aktuelno Crna Gora Društvo

Najveća zaplijena naoružanja u Crnoj Gori

Policija Crne Gore je sprovela zaplijenu najveće količine oružja u jednom danu u posljednje dvije decenije. U pretresu na 21 lokaciji u osam opština, u odnosu na 18 lica, oduzeto 123 komada vatrenog oružja, preko 9.000 komada municije, minsko-eksplozivna sredstva. Uhapšena 4 lica, 9 procesuirano, saopšteno je iz MUP-a Crne Gore.

Služenici Sektora za borbu protiv kriminala u saradnji sa službenicima Regionalnog centra bezbjednosti „Sjever“ i podršku službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost, u ranim jutarnjim satima sproveli su nacionalnu akciju koja je imala za cilj pronalazak vatrenog oružja u ilegalnom posjedu. 

Foto: MUP Crne Gore

Sinhronizovanim i koordiniranim aktivnostima u Bijelom Polju (na 3 lokacije), Beranama (na 6 lokacija), Plavu (na 3 lokacije), Andrijevici (na 3 lokacije), Rožajama (na 1 lokaciji), Gusinju (na 1 lokaciji), kao i na teritoriji Podgorice (na 2 lokacije) i Bara (na 2 lokacije), preduzete su aktivnosti prema 18 lica, izvršen pretres na 21 lokaciji tokom kojeg je pronađeno i oduzeto 123 komada vatrenog oružja različite vrste, među kojima i automatske puške, automatski pištolji, minskoeksplozivna sredstva i djelovi od oružja. 

Pored navedenog oduzeto je oko 9000 komada različite municije, 4 lica su lišena slobode i procesuirana, dok će protiv 3 lica biti podnešene krivične prijave nakon sprovedenih vještačenja. 

Foto: MUP Crne Gore

Sprovođenjem današnje akcije ostvareni su rezultati koji predstavljaju najveću zaplijenu u jednom danu u posljednje dvije decenije, što potvrđuje da Sektor za borbu protiv kriminala preduzima kontinuirane aktivnosti na suzbijanju i otkrivanju najtežih krivičnih djela na svim nivoima i po svim prioritetima, rečeno je na konferenciji za medije u MUP-u Crne Gore.

U Plavu kod jednog lica 77 puški

Najveći broj komada oružja zaplijenjen je u Plavu i to kod jednog lica.

Foto: MUP Crne Gore

Lazar Šćepanović, v.d. pomoćnika direktora za Sektor za borbu protiv kriminala i Haris Ðurđević, v.d. načelnika Regionalnog centra bezbjednosti “Sjever su predočili da jeod ukupnog broja zaplijenjenog oružja najveća količina zaplijenjena je u Plavu kod lica E.B. (1977) i to 103 komada vatrenog oružja.

Kod njega je pronađeno 77 puški (13 komada automatskih puški, 4 komada poluautomatkih puški, 60 komada karabina i lovačkog oružja); 24 komada pištolja od čega: 7 automatskih pištolja i 17 poluautomatskih pištolja, 1 ručni raketni bacač, 1 ručna bomba M54,, te 4.243 komada puščane i pištoljske municije, 31 komad puščane cijevi,  20 komada puščanih zatvarača,  16 okvira za automatsku pušku, 4 pištoljska okvira, 39 komada bajoneta i noževa, 13 komada sablji. 

U Beranama je pronađeno ukupno 8 komada vatrenog oružja.

Kod lica S.G (1988) iz Berana 5 komada vatrenog oružja u ilegalnom posjedu, dva pištolja i tri puške (poluautomatska puška kalibra 7,62, puška M48 kalibra 7,9; puška model M56 kalibra 22 LR) i 55 komada municije različitog kalibra. Po nalogu ODT Berane lišen je slobode. 

Kod lica I.Ć. (1989) vlasnik pravnog lica „Infinity defence shop“ iz Berana, pronađena su 2 komada vatrenog oružja (revolver marke „Taurus Armas“, poluautomatska puška marke „Diamond Back“ NATO kalibar 5X56) i ukupno 3.880 komada ručno rađene municije kalibra 9 mm, koje je po nalogu ODT oduzeto i dostavljeno na ocjenu i dalje odlučivanje.

Od policijskog službenika Ž.V. (1968) radno angažovanog u Sektoru granične policije u Plavu u ilegalnom posjedu, pronađen je i oduzet pištolj marke „CZ“ kalibar 7,65 sa dva okvira i 9 komada municije. 

Foto: MUP Crne Gore

Kod lica Lj.D. (1981) pronađeno je 30 komada puščane municije za puškomitraljez. 

U odnosu na lica I.Ć. , Ž.V. i LJ.D. nakon sprovedenih vještačenja i pravne kvalifikacije ODT slijedi procesuiranje istih, ističu zvaničnivi MUP-a Crne Gore.

U Rožajama kod lica A.K. (1993) pronađeno je 50 komada municije kao i predmet koji potiče iz krivičnog djela. Protiv imenovanog biće podnijeta prekršajna prijava za municiju, a za pronađeni predmet koji potiče iz KD biće podnijeta krivična prijava za KD iz oblasti imovinskog kriminaliteta.

U Podgorici, na području Zete kod lica P.M. (1990) pronađena su 2 komada vatrenog oružja i municija. U odnosu na pronađenu pištoljsku i puščanu municiju biće podnijeta krivična prijava u redovnom postupku, dok će u odnosu na ostale predmete policija cijeniti postojanje elemenata prekršaja. 

U Baru u ilegalnom posjedu pronađeno je i oduzeto 10 komada vatrenog oružja i to kod lica E.P (1983) u ilegalnom posjedu pronađeno je i oduzeto 9 komada vatrenog oružja.

“Dva pištolja, 7 komada dugocijevnog oružja ( lovačko i malokalibarsko oružje), 468 komada različite vrste municije. Lice E.P. lišeno je slobode”, navodi se u saopštenju.

Istog dana u odvojenim aktivnostima preduzetim od strane službenika OB Bar, kod lica E.M. iz Bara koje se dovodi u vezu sa članom OKG, oduzeto je vatreno oružje u ilegalnom posjedu, automatska puška NN marke sa dva okvira i za istu i više djelova od oružja.

Lice E.M. je također lišeno slobode.

“Službenici Sektora za borbu protiv kriminala odlučno, hrabro i bezrezervno nastavljaju borbu protiv svih oblika kriminala o čijim ćemo rezultatima izvještavati javnost u narednom periodu”, poručeno je iz MUP-a Crne Gore.

Foto: MUP Crne Gore

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: