Aktuelno Društvo Izbori u Srbiji 2020. Sandžak

BNV: Zbog glasa na izborima pritisci, ucjene i prijetnje otkazom poslodavaca u javnom i privatnom sektoru

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je pozvalo nevladin sektor, medije, političke partije u Sandžaku, lokalne i državne institucije i sve demokratski opredijeljene pojedince na organizovanje javne rasprave, odnosno okruglog stola ili javne tribine kako bi se što prije pronašli zajednički načini, odnosno mehanizmi kako bi dan izbora u Sandžaku protekao na što bolji način, odnosno kako bismo svi zajedno našli mehanizme zaštite glasača od pritisaka i ucjena.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) predstojeće lokalne i parlamentarne izbore u Republici Srbiji ocjenjuje kao veoma važne i presudne u rješavanju nacionalnih pitanja, rješavanja položaja Bošnjaka i statusa Sandžaka.

Kako se isiče Bošnjačko nacionalno vijeće se prethodnih dana suočava sa velikim brojem žalbama građana, zaposlenih u javnom i privatnom sektoru, koji trpe pritiske od strane poslodavaca da na izborima daju glas partiji koju je poslodavac izabrao uz prijetnje otkazom onima koji to odbiju.

“Neprocjenjivo je važno za sve građane a posebno za Bošnjake da predstojeći izbori proteknu uz poštovanje temeljnih vrijednosti demokratije, vladavine prava i zaštite ljudskih prava.Izborima se može nazvati samo društveni proces u kojem su ispunjeni makar minimalni uslovi za nesmetano kandidovanje, ravnopravni tretman kandidata tokom izborne kampanje i te sam proces glasanja bez ucjena i pritisaka na građane”, saopšteno je iz BNV-a.

Bošnjačko nacionalno vijeće ukazuje da je duboko posvećeno izgradnji demokratskog društva u Sandžaku i poštovanju principa vladavine prava i zaštite ljudskih prava.

“Pozivamo sve građane da se odupru pritiscima i ucjenama i da iste prijave Bošnjačkom nacionalnom vijeću, kao najvišem predstavničkom tijelu Bošnjaka kako bismo imali uvid u srazmjere ovakvih djelovanja i u što kraćem roku preuzeli mjere zaštite demokratije, vladavine prava i ljudskih prava”, poručili su iz predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: