Aktuelno Društvo Politika Regija Sandžak Srbija

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) podržalo inicijative za usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u UN-u

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) uputilo je podršku Ujedinjenim nacijama i pokretačima inicijative za usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici i izrazilo očekivanje da se poništi politička dobit nastala na genocidu i teritorijalnim osvajanjima.

Predsjednik Izvršnog odbora BNV-a Fuad Baćićanin je na konferenciji za medije rekao da je riječ o rezoluciji o Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanju genocida u Srebrenici koja, nako skoro tri decenije, na prijedlog Njemačke i Ruande, treba da se usvoji.

Rezolucija sadrži tekst kojim se osuđuje poricanje genocida i potiču države članice da sačuvaju utvrđene činjenice kroz obrazovne sisteme, razvijanjem određenih programa u znak sjećanja, a u cilju sprečavanja revizionizma i ponavljanja genocida, ikada više u budućnosti.

 „Bez rezerve se osuđuju i radnje onih koji veličaju one koji su osuđeni za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, uključujući i sve one koji su odgovorni za genocid u Srebrenici. Kao Bošnjačko nacionalno vijeće upućujemo riječi ohrabrenja svim zagovaraocima podrške usvajanja rezolucije, da poduzmu sve neophodne aktivnosti u nastojanjima da se ukaže na važnost promoviranja istine o počinjenom genocidu koji je potvrđen pravosnažnim presudama najviših svjetskih, uspostavljenih od strane Ujedinjenih nacija“, kazao je Baćićanin u obraćanju medijima.

Dodao je da BNV iskazuje zahvalnost svim društvenim organizacijama u Srbiji, na podršci, da se Rezolucija o genocidu u Srebrenici donese i podsjetio da Vijeće od svog osnivanja radi na očuvanju mira, posebno od raspada bivše Jugoslavije.

 „Kao učesnik na bivšim mirovnim konferencijama u Hagu i Ženevi očekuje od Ujedinjenih nacija da se pridržavaju stav da se neće priznati teritorijalna osvajanja silom i etničkim čišćenjem. U skladu sa tim očekujemo od Ujedinjenih nacija da ponište političku dobit koju su tada srpske vojne i paravojne srpske snage ostvarile genocidom u Srebrenici i drugim mjestima u Bosni i Hercegovini. Na prvom mjestu ukidanjem svih naziva sa srpskim nacionalnim predznakom i zabranu upotrebe imena osuđenih ratnih zločinaca, za davanje naziva bilo kakvim institucijama ili teritorijalnim jedinicima“, naveo je.

Podsjetio je da je BNV ustanovilo 11. jul kao Dan sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i na sve bošnjačke civilne žrtve tokom historije.

„Time poručujemo da je Dan sjećanja naša svijest da u ime žrtava ne možemo oprostiti, ali da svojim radom pružamo doprinos za normalizaciju odnosa kod nas i u regionu, kako bi se sa sadašnjih i budućih generacija uklonio teret iz prošlosti“, poručio je on.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) o rezoluciji o proglašenju 11. jula Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici glasat će sredinom maja.

– Diskriminacija prema Bošnjacima sve gora

Zvaničnik BNV-a je, komentarišiću odluku srbijanskog ministra unutrašnjih poslova da se u vatrogasnu službu u Novom Pazaru ne primi ni jedan Bošnjak, ocjenio da je to diskrimitarski odnos u službama sa javnim ovlašćenjima i da se situacija pogoršava.

 „Bošnjačko nacionalno vijeće je ranije pozivalo sve zainteresirane Bošnjake da se prijavljuju na konkurse Ministartva unutrašnjih poslova i da u prijavama navode svoju nacionalnu pripadnost, očekujući da će se poštovati Ustav, zakoni ove zemlje, te da  će veći broj Bošnjaka biti primljen u radni odnos u policiji i vatrogasno spasilačke jedinice na teritoriji Sandžaka. Nažalost, na jučer objavljenom spisku primljenih kandidata, evidentno je da, kada je Vatrogasna služba u Novom Pazaru, primljeno je sedam pripadnika srpske nacionalnosti, a ni jedan jedini pripadnik bošnjačke nacionalnosti, iako je bilo dosta prijavljenih kandidata Bošnjaka. Očekujemo da će se ovaj konkurs poništiti i da će se, kada su Sandžaka i Bošnjaci u pitanju, poštovati Ustav i zakoni ove zemlje“, poručio je Baćićanin.

Od ukupno  18 primlljenih kandidata za vatrogasace-spasioce, na području šest sandžačkih opština, po jedan Bošnjak primljen je u Tutinu, Priboju i Prijepolju. Konkurs za 300 polazinika na osnovnu obuku polaznika vatrogasno-spasilačkih jedinica MUP Republike Srbije raspisao je u oktobra 2023. godine.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: