Aktuelno Društvo Sandžak

Bošnjačko nacionalno vijeće obilježilo je 11. maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave.

Nakon 6. sjednice BNV-a, na svečanosti bošnjačku zastavu su, uz intoniranje himne Bošnjaka “Ja sin sam tvoj” svečano podigli na jarbol, nagrađivani pijanista Adem Mehmedović i predsjednica Vijeća Jasmina Curić.

Prisutnima ispred Glavnog ureda BNV se obratila predsjednica BNV dr. Jasmina Curić koja je tom prilikom rekla da je 11. maja 1991. godine osnovano Bošnjačko nacionalno vijeće koje je obilježilo veoma važan historijski period za razvoj Bošnjaka Sandžaka te da svaki novi 11. maj za Bošnjake treba da predstavlja novi početak jedinstva, sloge i uspjeha Bošnjaka.

„Danas, naša zastava krasi veliki broj naših organizacija i institucija u zemlji i inostranstvu. Bošnjačka zastava na jarbolima širom Sandžaka je dokaz naših uspjeha i simbol borbe našeg naroda za ostvarivanje svojih prava. Pred nama stoje veliki izazovi u daljem ostvarivanju naših kolektivnih prava, rešavanju statusa Bošnjaka i statusa regije Sandžak. U tom smislu Bošnjačko nacionalno vijeće je i utvordilo stavove za koje postoji najviša moguća saglasnost u bošnjačkom narodu i predložilo ih kao dobar osnov za izgradnju elementa nacionalne politike Bošnjaka Sandžaka. Bošnjaci su autohton narod koji vijekovima živi na ovim prostorima i zajedno dijeli radost sa svim ostalim narodima koji žive u Sandžaku pa na taj način doprinosi ljepoti različitosti. Stavovi predstavljaju siguran put za opstanak bošnjačkog naroda u Sandžaku i postizanju jedinstva bošnjačkog nacionalnog korpusa na prostoru bivše SFRJ “, istakla je dr. Curić.

Kako je rečeno tokom skupa na adresu Vijeća stigao je veliki broj čestitki iz zemlje iz inostranstva. 11. maj – Dan Bošnjačke nacionalne zastave, svim Bošnjacima, između ostalih čestitali su i Melika Mahmutbegović, potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine, Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, prof. dr. Nedžad Mulabegović, predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Ragmi Mustafa, predsjednik Albanskog nacionalnog vijeća, Šaip Kamberi, predsjednik Opštine Bujanovac. Ismet Azizi, predsjednik Organizacije Kosovo za Sandžak, Kongres Bošnjaka Svijeta i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: