19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

Dudić fetvom o zekatu optužio više organizacija da su pohlepne, čine harama i vrše različite vjerske aktivnosti

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) Mevlud Dudić izdao je fetvu (pravnu odluku u islamu) kojom je haram (strogo zabranjeno), svim pojedincima i organizacijama, sakupljanje zekata i sadekatu-l-fitra, bez ovlaštenja nadležnih organa islamske zajednice koju on zastupa.

Na sajtu IZuS objavljena je fetva sa datumom od 10. jula 2014. godine

Na listi organizacija koje su između ostalog navedene i optužene za haram nalazi se i “Put sredine” u čiji rad su uključeni i aktivni imami islamske zajednice koju predstavlja Dudić, kao i humanitarna organizacija “Otvorena ruka” iz Novog Pazara, bliska vladajućoj Sandžačkoj demokratskoj partiji (SDP).

On je u o obrazloženju te fetve naveo da “vrlo često, od strane nesavjesnih, pohlepnih i nedobronamjernih pojedinaca i grupa doživljava kao prilika da ova vjerska davanja iskoriste za svoje lične i jednostrane interese”.

“Obzirom da je i Sandžak prostor koji nije pošteđen ovakvih dešavanja, odgovorni smo prenijeti stav vjere po ovom pitanju obveznicima i davaocima zekata i sadekatu-l-fitra, jer od poštivanja ovog stava će zavisiti ispravnost njihovog ibadeta”, navodi Dudić u tom aktu ne

Kako se ističe ova fetva se odnosi na sve pojedince i organizacije koje paralelno jedinoj legitimnoj i legalnoj, tradicionalnoj Islamskoj zajednici u Srbiji, vrše različite vjerske aktivnosti, kao i sakupljanje zekata.

Poput sljedećih nabrojanih vladinih ili nevladinih, domaćih i stranih organizacija, Dudić navodi da je to “paravjerska tvorevina Adema Zilkića”, odnosno Islamska zajednica Srbije (IZS), “Svetionik”, “Put sredine”, “Otvorena ruka”, “Horizonti”, Edukativni centar „Ebu Hanife”, “Ilm”, “Merhamet”, kao i, kako je objavljeno na sajtu te islamske zajednice, sve druge njima slične, koje vrše istu, nelegalnu aktivnost.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS), Mevlud Dudić (Foto: mesihat.org)

U toj fetvi koju je izado Dudić stoji da je “Islamska zajednica je emanet naših predaka kojeg ne smijemo iznevjeriti. Ona je sigurni bedem odbrane naše vjere i naše slobode. Islamska zajednica mora biti sa svojim narodom, snažna i odlučna da brani njegove interese”.

Podsjećamo da je islamska zajednica među Bošnjacima postoji na osnovu menšure koju je 1882. godine istanbulski šejhul-islam predao prvom reis-ul-ulemi u Bosni i Hercegovini Hilmi-ef. Omeroviću.

Od 2007. godine u Srbiji djeluju dvije islamska zajednice, Islamska zajednica Srbije (IZS) i Islamska zajednica u Srbiji (IZuS).

U svijetu, pogotvo u muslimanskim zemljama postoje na hiljade humanitarnih i drugih organizacija i zajednica (džemata) koje se između ostalog bave i prikupljanjem zekata i sadekatu-l-fitra.

Davanje zekata je treća od pet osnovnih obaveza svakog muslimana, ustanovljena pripisima Kur’ana i Sunneta, te je, poslije namaza, najvredniji ibadet (bogobojaznost), određen prije posta mjeseca ramazana.

Prema islamskim propisima, a i stavovima alima (prihvaćenih islamskih učenjaka) zekat može prikupljat svak onaj koji ga namjeni i preda siromašnima ili za neko dobročinstvo. U praktičnom smislu to znači da neka zajednica, muftija, niti bilo koji zastupnik neke zajednice nema monopol na prikupljanje zekata niti može izdavati fetve u kojima se bez prethodnog dokaza da je zloupotrebio prikupljeni zekat označavat da čini haram (strogo zabranjeno djelo).

Povezane vijesti

%d bloggers like this: