Aktuelno Društvo Sandžak Turska

Bošnjačko nacionalno vijeće od Erdogana zatražilo pomoć za Sandžak u borbi protiv pandemije

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeće (BNV) Jasmina Curić uputila je danas pismo predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu kojim je objasnila stanje u Sandžaku, nastalo pandemijom virusa Covid-19 i hitnu potrebu organizovanja privremenih bolnica – karantina za smještaj zaraženih, saopšteno je iz Vijeća.

“Svjesni činjenice da je Republika Turska jedna od zemalja u svijetu koja ima najbolje opremljen zdravstveni sistem i izuzetno obučen stručni kadar, obraćamo Vam se za pomoć u borbi protiv ove pandemije. Republika Turska je poslala pomoć na sve strane svijeta, pa očekujemo da će i Sandžaku, u najhitnijem roku, pomoć biti poslata u opremi i stručnom kadru”, navela je predsjedninica BNV-a , napominjući da je Novi Pazar regionalni zdravstveni centar i da posjeduje stručne kapacitete, koji bi uz tursku podršku i pomoć, i u ovim teškim uslovima, pružio kvalitetnu zdravstvenu uslugu svim građanima Sandžaka.

Bošnjačko nacionalno vijeće smatra da svi građani Sandžaka, koji su zahvaćeni ovim virusom, trebaju biti smješteni u bolnicama u Sandžaku, ili drugim adekvatnim prostorima kakav je Srednja Medicinska škola u Novom Pazaru, koja se nalazi u krugu bolničkog centra, kako bi zaraženi, a i njihove porodice, i pshički i fizički lakše podnijeli ovo oboljenje i izborili se sa njim.

Predstavnici zvaničnih organa Srbije su saopštili da će svi u Srbiji koji su zaraženi virusom biti upućeni u privremene “kovid bolnice” u Beogra, Niš i Novi Sad. To je danas u obraćanju medijiima, u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ministara Rasima Ljajića i Zlatibora Lončara, potvrdio i direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru Meho Mahmutović.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: