7 Decembra, 2023
Aktuelno Društvo Knjigofil Kultura Plav Sandžak

„Pero Ćamila Sijarića“ Bajramu Redžepagiću

Književna nagrada „Pero Ćamila Sijarića“ koje Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) dodjeljuje povodom 20. novembra, Dana Sandžaka ove godine pripala je Bajramu Redžepagiću.

Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća je donio odluku, na prijedlog komisije, koju su činili prof. dr. Sead Šemsović, predsjednik, dr. Fuad Baćićanin, član i dr. Kemal Džemić, član, koji su nakon temeljitog promatranja i pažljivih konsultacija, podnijeli prijedlog da se nagrada koja se sastoji od plakete, diplome i novčane nagrade dodijeli ovom istaknutom ljekaru,, filozofu i književniku.

“Cijeneći njegov ukupni doprinos razvoju bošnjačkog romana općenito, a posebno bošnjačkog romana u i o Sandžaku, komisija je zaključila da Bajram Redžepagić može ponijeti titulu ovogodišnjeg laureata nagrade „Pero Ćamila Sijarića“”, saopćeo je iz BNV-a.

– Osvješteni bošnjački intelektualac

Bajram Redžepagić je rođen 1939. godine u Plavu. Medicinski fakultet u Skoplju diplomira 1970. godine, dok magistrira 1976. godine na beogradskoj Vojnomedicinskoj akademiji, a 1981. brani doktorsku disertaciju iz oblasti interne medicine na Univerzitetu u Sarajevu.  Radni vijek ljekara interniste proveo je u Sarajevu, potom Njemačkoj te Australiji, gdje i danas živi. Studij filozofije prati tokom boravka u Skoplju krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina 20. vijeka, što će u mnogome odrediti njegovu književno-umjetničku dionicu života.

Već svojim prvim književnim radovima Redžepagić je privukao pažnju čitalačke publike, najprije briljantnom rečenicom, potom vanrednim slikama te u konačnici složenom psihologizacijom svojih romanesknih junaka. Njegovo tematiziranje genocida nad Bošnjacima Sandžaka nakon Berlinskog kongresa (1878) u sedamdesetim godinama prošloga stoljeća, izdvojilo ga je kao izuzetno osviještenog bošnjačkog intelektualca koji nije pristajao na redigiranu prošlost centraliziranih historičarskih i književnih krugova tadašnje države, što mu je prouzročilo niz hapšenja i ispitivanja. Već od prvih osvrta na Redžepagićeve književne radove primijećen je njegov istančan pripovjedni senzibilitet, koji ga čini zasigurno jednim od najboljih južnoslavenskih pripovjedača 20. i 21. stoljeća.

Njegova najpoznatija književna djela su: „Snaga snova“ iz 1969. godine, „Bujice“ iz 1974. godine, „Pobunjenik“ iz 1978. godine, „Pustinjak“ iz 1982. godine i „Brod“ iz 1986. godine.  Izdavačka kuća „Dobra knjiga“ iz Sarajeva je 2022. godine objavila komplet od četiri knjige, od čega je u tri knjige sabrana Redžepagićeva filozofska lirika: „Nemoguće je moguće“, „Metafizika ljubavi, života i smrti“ i „Drugi čovjek i čudesne vode“, dok četvrtu knjigu „Odjek u književnoj kritici“, priređuje Marko Vešović.

Dodjela nagrade će biti upriličena u okviru obilježavanja  20. novembra – Dana Sandžaka, u  Glavnom uredu Vijeća u Novom Pazaru, 20. novembra 2023. godine u 18 sati.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: