20 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak

Bratu nakon posjete BNV-u: Vlasti Srbije uvijek da drže ispruženu ruku prema nacionalnim zajednicama

Šef Misije OSCE u Srbiji, Jans Bratu izjavio je danas u Novom Pazaru da se ta međunarodna organizacija zalaže za integraciju nacionalnih zajednica u svim sferama života i koristi svaku priliku da ohrabre pripadnike nacionalnih zajednica da se, u skladu ustavnih i zakonskih okvira, bore za svoja prava.

On je nakon posjete Bošnjačkom nacionalnom vijeću ponovio riječi srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da “stvari koje su se sa Bošnjacima desile u prošlosti ne smiju da se ponove”.

“Istovremeno se zalažemo kod vlasti Republike Srbije da uvijek budu inkluzivni, otvoreni i uvijek drže ispruženu ruku prema pripadnicima nacionalnih manjina kako bi se što više uključili u zajednički život”, rekao je on, izrazvši uvjeravanje da je BNV opredjeljeno da na ovaj način učestvuje u sistemu i doprinosi dobrobiti svoje zajednice.

Zvaničnik OSCEća je izrazio očekivanje od vlasti Srbije da na, kako je podvukao, pozitivan način odgovore na ovako postupanje Bošnjačkog nacionlnog vijeća.

“Ni jedna zajednica nema koristi od tenzjia i ako se bilo ko osjeća uznemirenim. Moramo obratiti pažnju na ovakve fenomene”, poručio je Batu osvrnuvši se na riječi srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na inauguraciji kada je podržao harmoniju u odnosu sa Bošnjacima i rekao da stvari koje su se desile u prošlosti ne smiju da se ponove.

-Zabrinutost Bošnjaka

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić je kazala da su predstavnike OSCE-a upoznali za zabrinutošću zbog poruka koje Bošnjaci dobijajju, počevši od slučaja s policajcima u Priboju, sportskim manifestacijama i posljednjeg događaja na obilježavanju Dana policije i MUP-a Srbije koju su Bošnjaci shvatili kao poruku prijetnje.

“Sa predstavnicima OSCE-a smo polkušali da nađemo najbolje rješenje i pokušamo da reagujemo na najbolji način, te osiguramo da se Bošnjaci ovdje osjećaju sigurno, slobodno. Da su ravnopravni građani i žive u jednoj zajednici u kojoj se neće osjećati kao građani drugog reda”, rekla je predsjednica BNV-a.

Ona je kazala novinarima da je predstvnicima OSCE-a razgovarali i o popisu stanovništva i prenijela stav da su se, nakon inicijative za pomjeranje izbora za nacionalne savjete, stekli uslovi za održavanje tih izbora i da treba poštovati izbornu volju.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: