Aktuelno Društvo Kultura Novi Pazar Sandžak

Otkriveni “zindan” i temelji kasarne na Bedemu daće novo svjetlo na historiju Novog Pazara

Na sjevernoj tabiji Novopazarske tvrđave, u nastavku iskopavanja, arheolozi su otkrili “zindan” (zatvor) iz starije dobi i temelje kasarne iz perioda osmanskog sultana Abdulaziza, sagrađene polovinom 19. vijeka.

Prema ocjeni arheologa i predstavnika Gradskog muzeja u Novom Pazaru i ova otkrića su značajna jer će dati novo svjetlo na historiju Novog Pazara i regije Sandžak.

Arheolog na projektu Mustafa Baltić kaže da je postojanje “zindana” na ovom mjestu bilo poznato javnosti ali da ranije nije bilo moguće utvrditi njegove gabarite, da li je građen prije ili poslije tvrđave ili istovremeno.

“Daljim iskopavanjima vidjet ćemo da li se ‘zindan’ nastavlja prema baruthani, da li je baš bio ‘zindan’ ili nešto drugo. Najvjerovatnije je stariji objekat od bedema (utvrđenja). U ambijetalnom smislu može se reći da je ‘zindan’ bio povezan sa kulom Džephanom od ranije”, rekao je Baltić za Anadolu Agency(AA), dodavši da se o periodu gradnje preciznije može govoriti nakon detaljnijih istraživanja.

Ovim arheološkim radovima i čišćenjem zidina, kako je podvukao, može se vidjeti koliko puta je tabija dovršavana zbog napada artiljerijskim oruđem sa strane.

“Tačno se vidi sa koje strane je nadgrađivana i napadana, ovaj dio tabije iz 18. stoljeća, ali su ovi objekti poput zindana dosta stariji”, konstatirao je i naglasio da još nemaju arheoloških dokaza za tačan period gradnje objekta povezanog sa zindanom.

 

Direktor muzeja “Ras” u Novom Pazaru Fuad Baćićanin ističe da je, posljednjih godina, ovo najznačajnije arheološko istraživanje na području grada Novog Pazara kad je u pitanju osnivanje grada Novog Pazara, njegova historija i cjelokupne priče o ovom gradu.

On je najavio i publikovanje brošure o ovim arheološkim istraživanjima u kojoj će se, kako je predočio, u fotografijama, skicama i ilustracijama predstaviti ono što je pronađeno.

“Kada smo skinuli prvi sloj zemlje naišli smo na ostatke zindana, čiji ulaz postoji sa spoljašnje strane utvrđenja, otkrili smo krov zindana. Trenutno radimo na iskopavanju i datovanju, kao i statiku zindana. On će biti otkriven, s obzirom da je, najvjerovatnije, kompletan sačuvan, i vidjeti ćemo mogućnost restauracije”, rekao je Baćićanin.

Pored toga, u podnožju zgrade današnje gradske biblioteke otkriveni su temelji i ostaci kasarne iz perioda sultana Abdulaziza, iz 1861. godine.

“Danas se može jasno reći da se današnja zgrada biblioteke nalazi na temeljima kasarne koja je sagrađena za vrijeme osmanskog sultana Abdulaziza”, kazao je on posjetivši da je još prošle godine potvrđeno da se tu nalazio vojni dom iz osmanskog perioda.

Baćićanin je izrazio očekivanje da će uskoro doći do konzervacije postojećeg, ali i restauracije i revitalizacije čitave sjeverne tabije tvrđave, u Novom Pazaru poznatije kao “bedem”.

Prema njegovim riječima, to će podrazumijevati da ćemo ponovo moći da vidimo kulu “Džephanu”, zindan, da pogledamo sa bedema grad Novi Pazar.

Uz podršku lokalne samouprave Novog Pazara arheološka iskopavanja u cilju otkrivanja kule “Džephane” započeta su prošle godine ali je tokom arheoloških aktivnosti, pored kule, otkriven objekat kompletno sačuvane baruthane, pronađeni su ostaci prvog palisadnog utvrđenja koje je postavio osnivač grada Isa-beg Isaković u 15. vijeku, kao i mnogo zidina sa smislom postojanja na tom lokalitetu.

Prije dvije sedmice su uz podršku Ministarstva kulture i informisanjai Srbije i jednim dijelom Grada Novog Pazara, nastavljena iskopavanja kako bi se zaokružio projekat sjeverne tabije Novopazarsko tvrđave.

Tokom zaštitnih iskopavanja sjeverne tabije Novopazarske tvrđave 6. oktobra 2019. godine je pronađen novčić iz 1618. godine. Pronađen je mađarski srebrni dinar (vladar Matijas II), koji pokazuje da bi najraniji period gradnje kule mogao biti 1618. godina, a otkriven je i tipični osmanski objekat izgrađen prije nego što je građena tabija.

Nakon što je šezdesetih godina zatrpana zemljom, a na gradskom utvrđenju izgrađen park, ovo je prvo arheološko iskopavanje sjeverne tabije – bedema novopazarske tvrđave. Radi se o jednom “od najbitnijih projekata muzeja i grada Novog Pazara, jer su prilikom istraživanja pronađeni dokazi koji će baciti novo svjetlo na historiju grada i čitave regije.

Izvor: AA

Foto: Snews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: