26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Sandžak

Čestitke za Dan Sandžaka

Za 20. novembar, Dan Sandžaka čestitke su uputili zvaničnici političkih partija, lokalnih samouprava i islamskih zajednica.

U ime Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i u svoje lično ime svim građanima Sandžaka 20. novembar – Dan Sandžaka čestitao je predsjednik te stranke Sulejman Ugljanin, istakavši da je Sandžak u prošlosti bio i ostaće, političko-teritorijalna zajednica ravnopravnih građana i naroda koji u njemu žive.

“Na današnji dan 1943. godine građani Sandžaka, ove historijske regije, su jasno iskazali svoje antifašističko opredjeljenje i uzeli aktivno učešće u narodnooslobodilačkoj borbi protiv okupatora. Sandžak je i danas, kao i u prošlosti bio i ostaće, političko-teritorijalna zajednica ravnopravnih građana i naroda koji u njemu žive. Neka nam je sretan Dan Sandžaka”, naveo je lider SDA Sandžaka.

Stranka pravde i pomirenja (SPP) je podsjetila da su 20. novembra 1943. godine u Pljevljima na osnivačkoj sjednici Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS), sandžački Bošnjaci, Albanci, Srbi, Crnogorci i Romi su se ujedinili u borbi protiv fašizma i sa idejom očuvanja Sandžaka, historijske regije koja spaja ljude.

Svim građanima i građankama Sandžaka SPP čestita Dan Sandžaka, ističući da je to praznik kojim se obilježava ne samo sloboda, već i apsolutno poštovanje i uvažavanje svih stanovnika Republike Srbije i države Crne Gore, bez obzira na vjerske, etničke i kulturne identitete i razlike.

“Svi zajedno radimo na izgradnji društva koje će gajiti pravo na dostojanstven život svih ljudi koji u njemu žive, i obezbjeđivanju sigurne budućnosti za naredne generacije”, stoji u poruci iz te stranke.

Gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac je u svojoj čestitiki napisao da je Dan Sandžaka praznik izuzetne simbolike, ne samo za Bošnjake, već za sve građane koji teže očuvanju sveukupnih vrijednosti slobodnog i demokratskog svijeta, a svoje principe baziraju na istinskom poštovanju tuđeg i negovanju sopstvenog identiteta.

“U želji da i u budućnosti stvaramo generacije koje će njegovati tradiciju i ponositi se činjenicom da živimo u svijetu satkanom od različitosti, čestitam svim građanima 20. novembar, Dan Sandžaka”, stoji u česttki gradonačelnika Novog Pazara.

Salih Hot, predsjednik opštine Tutin

Građanima opštine Tutin i čitavog Sandžaka 20. novembar-Dan Sandžaka čestitao je predsjenik Opštine Tutin Salih Hot.

“Narodi Sandžaka su ujedinjeni 20. novembra 1943. godine formirali ZAVNOS kao najviši organ upravljanja u našoj regiji, čime su pristupili borbi civilizovanog svijeta protiv zla fašizma i zajednički potvrdili posebnost Sandžaka. Na ovaj blagdan, baštineći ideje slobode, pravde, zajedništva i ravnopravnosti, potvrđujemo privrženost ideji Sandžaka kao moderne evropske regije ravnopravnih građana i naroda”, naglasio je Hot.

Predsjednik Opštine Sjenica Munib Mujagić je u čestitiki objavljenoj na zvaničnom sajtu te opštine napisao da je Sandžak regija koja se nalazai u dvije države, Srbiji i Crnoj Gori, srce Balkana i mjesto raskršća i spajanja.

“Neka Sandžak i dalje bude mjesto gdje će se baštiniti naše domaćinske vrijednosti: dobrota, poštenje, iskrenost, poštovanje, rad, pomaganje…Ovim nizom želim čestitti Dan Sandžaka svim ljudima koji mu žele dobro”, napisao je Mujagić.

Sandžački muftija Senad ef. Halitović” naveo je da je Sandžak kuća svim nacijama, vjerama, od kako znamo za njega. te da su kroz ovo mjesto i ovaj region prolazile su mnoge značajne historijske ličnosti i ostavile dubok trag u njegovom razvoju i uspjehu.

“Možemo slobodno kazati da imamo najljepša mjesta, najljepšu prirodu i najbolje ljude koji su poznati širom svijeta. Na nama je da gradimo stabilno mjesto, jačamo međuvjerske i međunacionalne veze i čuvamo naš Sandžak.Neka je hajirli 20. novembar – Dan Sandžaka, da uvijek budemo ponosni u našem Sandžaku”, poručio je muftija Halitović.

Muftija sandžački Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) i predsjednik BNF-a hfz. Abdurrahman ef. Kujević je na fb profilu napisao da je Sandžak mnogo više od teritorije.

“On je domovina, civilizacijska vrijednost, historijska činjenica, nukleus dobra, multietničnost koja se ovdje odvajkada živi i na čijim temeljima je kasno uspostavljena Evropska unija. Umrežavanje na bazi vjerskih, naučnih, kulturnih i političkih organizacija u duhu tekovina savremenog i razvijenog svijeta je naša stroga obaveza. Ko podrijeva ove vrijednosti neprijatelj je sebi, svom potomstvu, narodu i svim stanovnicima Sandžaka. U tom svjetlu neka je mubarek 20. novembar, Dan Sandžaka”, objavio je Kujević.

Čestitke za Dan Sandžaka uputili su predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Ejup Nurković i predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Srbiji Jasmina Curić.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: