19 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Srbija

Venecijanska komisija usvojila pozitivno mišljenje o promjenama Ustava Srbije

Na 128. Plenarnom zasjednju Venecijanske komisije je usvojeno pozitivno mišljenje o Nacrtu akta o promjeni Ustava i Nacrtu ustavnog zakona za njegovo sprovođenje, saopštilo je Ministarstvo pravde Srbije.

Ministrica pravde Maja Popović je ocjenila da je dobijanjem pozitivnog mišljenja načinjen veliki napredak u ispunjavanju obaveza iz Revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23 – Pravosuđe i osnovna prava.

“Tim Ministarstva pravde je pohvaljen od strane rukovodstva i ostalih članova Venecijanske komisije na preduzetim koracima ustavnoj reformi u smislu prihvatanja preporuka Venecijanske komisije. Promene Ustava za koje je dobijeno pozitivno mišljenje imaju za cilj jačanje nezavisnosti sudova i samostalnosti javnih tužilaštava što će omogućiti veću pravnu sigurnost a samim tim Republika Srbija postaće privlačnija za strane investicije što će imati uticaj i na poboljšanje životnog standarda građana”, saopšteno je iz Ministarstva pravde Srbije.

Na zasjedanju je učestvovao i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić a istoj je prisustvovala i predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skuštine Jelena Žarić Kovačević.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: