26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Sandžak

Čomić: Bošnjaci odličan saveznik za reformske procese u Srbiji

Srbijanska ministrica za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić je nakon zvanične posjete Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV) izjavila da ministartstvo na čijem je čelu smatra da u Bošnjacima ima odlične saveznike za reformske procese u Srbiji, kao i da će uvažiti sve ono što je od BNV-a dobijeno kao prijedlog i zadatak koji se tiče reprezentativnosti Bošnjaka u javnim službama.

Sastanak u Glavnom uredu BNV-a je upriličen u okviru redovnih posjeta ministrice Čomić nacionalnim vijećima u Srbiji koji su započeti ove godine.

U obraćanju medijima ministrica Čomić je izrazila želju da Bošnjaci budu neraskidivi dio istorije dijaloga o održivoj Srbiji, o održivom razvoju 2030. godine, jer bez slike Srbije koju vi vidite 2030. godine, navela je, ona neće biti potpuna.

“Ministarstvo smatra da u Bošnjacima ima odlične saveznike za reformske procese u Srbiji i uvažićemo sve ono što smo od njih dobili kao prijedlog i zadatak koji se tiče reprezentativnosti Bošnjaka u javnim službama, koji se tiče očuvanja kulture i načina da konkurišu za budžetski fond, da bi se razgovaralo i radilo na očuvanju kulture Bošnjaka, pojavljivanje na RTS-u na način na koji Bošnjaci smatraju da treba da budu predstavljeni i neprekidni dijalog”, poručila je Čomićeva i dodala da će zajedničkim naporima pokazati da je to moguće i ostvariti.

Predsjednica BNV-a Jasmina Curić je kazala da je bilo riječi o zakonima koji regulišu prava nacionalnih manjina i da su izmjene zakona umanjile prava nacionalnih manjina.

“Informisali smo ministricu i o preprekama na koje nailazimo kada je obrazovanje na bosanskom jeziku u pitanju, odnosno da je potrebno da se ubrza davanje saglasnosti Ministarstva prosvjete kada su u pitanju programi nastave na bosanskom jeziku, te pravu na informisanje na bosanskom jeziku”, istakla je ona.

Posebna pažnja je posvijećena, kako je rekla, proporcionalnom zapošljavanju u javnim službama u skladu sa nacionalnom strukturom stanovništva u Sandžaku.

“Bošnjačko nacionalno vijeće će, poštujući zakonski okvir i kroz institucije sistema, nastaviti da radi na poboljšanju položaja Bošnjaka i na rješavanju statusa regije Sandžak. Nadam se našoj uspješnoj saradnji i polažem veliku nadu u novoosnovano Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog naročito što je na čelu tog ministarstva gospođa Čomić koja je kroz svoje dugogodišnje iskustvo pokazala svoja demokratska opredjeljenja i svoj stav o ljudskim i manjinskim pravima.“ zaključila je je predsjednica BNV-a.

Delegaciju ministarstva su predstavnici Vijeća upoznali i sa ostalim aktivnostima, kao i problemima sa kojima se susreću Bošniaci u Republici Srbiji.

 

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: