19 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Društvo Politika

Crna Gora dobila novu Vladu

Podrškom poslanika tri koalicije (ZBCG, Mir je naša nacija i Crno na bijelo) izglasana je 42. Vlada Crne Gore, na čijem će čelu biti Zdravko Krivokapić.


Za predloženu Vladu glasao je 41 poslanik, 28 je bilo protiv, a jedan uzdržan.

Nakon glasanja, Zdravko Krivokapić, shodno propisima, položio je zakletvu.

Premijer Krivokapić, u završnom obraćanju, kazao je da je u Parlamentu doživio da bude prikazan kao neko ko ništa ne zna. Ponovio je da građane neće dijeliti.

„Mi tražimo transparentan rad – svakog javnog funkcionera, počev od Zdravka Krivokapića“, naveo je on. Vlada će, kako je kazao, trajati četiri godine. Kazao je i da predložene članove Vlade nije pitao jesu li Srbi, Crnogorci, koje su vjere ili u koju crkvu idu.

Prema njegovim riječima, nema te ekonomije koja je važnija od sistema vrijednosti. Poručio je i da će se ova Vlada zalagati za „pravdu za sve“.

Ovu Vladu nije podržala Bošnjačka stranka. Amer Smailović iz Bošnjačke Stranke ponovio je da ta stranka neće podržati ovu Vladu.

„Nemamo povjerenje u skoro pa jednonacionalnu i jednovjersku vladu i mandatara koji propagira stavove koji CG vraćaju u vremena koja bošnjački narod pamti samo po lošem. Mladost CG ne želi takvu državu“, naveo je Smailović.

Zamjerio je, između ostalog, Krivokapiću što u ekspozeu nema ni riječi o ravnomjernom regionalnom razvoju.

Šef poslaničkog kluba Albanska koalicija „Jednoglasno“ i SDP Raško Konjević kazao je da će SDP bazično podržati i Zakon o porijeklu imovine i Zakon o lustraciji, ukoliko bude u saglasnošću sa evropskim standardima.

Kako je naveo on, nikad na svijetu nije izabrana Vlada koja ima manju podršku u Parlamentu od ove.

DPS Mila Đukanovića kritički se u parlamentu osvrnuo na novu skupštinsku većinu, te su u svojim izlaganjima jasno stavili do znanja da će argumentovano nastupiti u radu prema Vladi, za koju kažu, da će biti kratkog daha.

Za razliku od prethodne, nova Vlada Crne Gore imaće pet ministara i dva potpredsjednika manje.

U Krivokapićevom kabinetu biće samo jedan potpredsjednik – Dritan Abazović, kao i 12 ministara.

Foto/Video: http://www.skupstina.me/index.php/me/sjednice-skupstine/item/4934-zavrsena-treca-sjednica-drugog-redovnog-zasijedanja-u-2020-godini

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: