Aktuelno Crna Gora Društvo Regija

Crna Gora: Negator genocida u Srebrenici predsjednik parlamentarnog Odbora za ljudska prava

Skupština Crne Gore izabrala je Jovana Vučurovića za predsjednika Odbora za ljudska prava i pored optužbi opozicije da poslanik Demokratskog fronta ne može voditi odbor zbog nacionalističkih izjava, javlja Anadolu Agency (AA).

Skupština je izabrala i predsjednike i članove ostalih skupštinskih odbora, glasovima 41 poslanika vladajuće većine. Protiv prijedloga bilo je 20 poslanika dok su četiri predstavnika opozicije bila uzdržana.

Najviše polemike tokom sjednice izazvali su prijedlozi da poslanici Demokratskog fronta, Milan Knežević i Jovan Vučurović, budu predsjednici odbora za bezbjednost i radnog tijela nadležnog za ljudska prava.

Poslanik opozicionih Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović kazao je da je imenovanje Vučurovića neprihvatljivo zbog njegovih izjava u kojima je negirao genocid u Srebrenici i učesnike crnogorskog patriotskog skupa nazivao nacistima.

“Osoba koja tek treba da uči o ljudskim pravima ne treba da bude na čelu Odbora za ljudska i manjinska prava. Osoba koja negira genocid u Srebrenici i koja građansku Crnu Goru naziva svetosavskom ne može da bude na čelu tog Odbora”, kazao je Šehović.

Odgovarajući na kritike stranačkom kolegi, poslanik Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović ocijenio da niko iz tog političkog saveza ne opravdava zločin, ali da, kako je rekao, ne želi da prihvati političku kvalifikaciju zločina u Srebrenici koja se koristi u međunarodnom pravu zbog trenutne geopolitičke situacije.

“U Srebrenici se desio veliki zločin. Ubijeno je mnogo ljudi. I na drugim mjestima ubijeno je mnogo ljudi pa nijesu proglašeni za genocid. I Vučurović i ja osuđujemo zločin u Srebrenici, ali se ne slažemo da je to genocid”, kazao je Radunović.

Vučurović je tokom ranijih skupštinskih zasjedanja kazao da se u Srebrenici nije desio genocid već zločin, što je izazvalo osudu poslanika Bošnjačke stranke koji su upozorili da je nepriznavanje genocida, kako su rekli, još jedan vid genocida. Vučurovićevo imenovanje za predsjednika Odbora ranije su osudili i predstavnici Akcije za ljudska prava (HRA) i Građanske alijanse (GA) koji smatraju da se time poništava svrha tog skupštinskog tijela.

Poslanici opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) negodovali su zbog izbora Milana Kneževića za predsjednika Odbora za odbranu i bezbjednost, podsjećajući da je poslanik Demokratskog fronta prvostepenom presudom osuđen na pet godina zatvora zbog učestvovanja u pokušaju državnog udara u oktobru 2016. godine.

“Knežević je osuđen u prvostepenom postupku na pet godina za terorizam u pokušaju i zato ne možemo podržati njegovu kandidaturu. Treba poštovati presumpciju nevinosti, ali ne možemo prenebregnuti te činjenice. Protivimo se i izboru Vučurovića zbog njegovih stavova o Srebrenici, manjinama i patriotskom skupu”, kazao je šef poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković.

Na čelo Ustavnog i Zakonodavnog odbora izabrani su Simonida Kordić i Marko Kovačević iz Demokratskog fronta, dok će predsjednik Odbora za politički sistem pravosuđe i upravu biće poslanik Demokrata Momo Koprivica, a Miodrag Lekić iz Demosa predsjedavaće Odboru za međunarodne odnose.

Poslanik DPS-a Branimir Gvozdenović vodiće Odbor za evropske integracije, a poslanik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković Odbor za ekonomiju finansije i budžet. Božena Jelušić iz koalicije Crno na bijelo predsjedavaće Odboru za rodnu ravnopravnost, a Damir Šehović iz Socijaldemokrata Odboru za prosvjetu nauku, kultutu i sport. Odbor za turizam, ekologiju i prostorno planiranje predvodiće poslanik Demokrata Dragan Krapović. Poslanik koalicije Crno na bijelo Srđan Pavićević predsjedavaće Odboru za zdravstvo, a Daliborka Pejović iz DPS biće predsjednica Odbora za antikorupciju.

 

 

Izvor: AA

Foto: Skupština Crne Gore

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: