16 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Društvo Regija

Crnu Goru pogodio zemljotres jačine 4,7 stepeni po Rihteru

Zemljotres jačine 4,7 stpeni dogodio se danas u podnevnim satima kod Nikšića u Crnoj Gori. Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC) je objavio da je epientar bio na 3 kilometar od Nikšića, a osjetio se i u Bosni i Hercegovini, na području Bileće i Mostara.

Kod Nikšića je sinoć je registrovan zemljotres jačine 4,3 stepena po Rihterovoj skali.

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore je objavio da je dana 3. aprila 2024. godine, u 12 sati i 40 minuta registrovao zemljotres srednje jačine sa epicentrom na 3 kilometra sjeverozapadno od Karođa (Crna Gora).

Jačina ovog zemljotresa u hipocentru (žarištu) iznosila je 4.6 jedinica Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od šest stepeni Merkalijeve skale (MCS). Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 15 km.

Na osnovu numeričkog modela promjene intenziteta sa rastojanjem u ovom regionu, magnitude zemljotresa i dubine hipocentra, ovaj zemljotres je mogao izazvati samo manje materijalne štete u epicentralnom području.

Satelitski snimak regiona epicentra se može vidjeti na ovoj Internet adresi (Google Maps)

Položaj epicentra ovog zemljotresa sa izoseistama (zonama istog intenziteta) za slučaj čvrste stijene u podlozi, prikazan je na karti.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: