Aktuelno Društvo Sandžak

Dan bošnjačke nacionalne zastave: Polazna i tačka spajanja konsenzus oko vitalnih interesa Bošnjaka

Podizanjem zastave na jarbol, uz intoniranje himne sandžačkih Bošnjaka “Ja sin sam tvoj”, svečano je obilježen 11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave.

Ovaj datum obilježavaju Bošnjaci Sandžaka, Srbije, Crne Gore i dijaspore i tim povodom u Sandžaku i zemljama u kojima žive organiziran je niz manifestacija i skupova.

Zastavu na jarbol ispred Glavnog ureda Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV)u Novom Pazaru podigli su predsjednica Vijeća Misala Pramenković i predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Suljo Mustafić.

Pramenković je u obraćanju govorila o značaju nacionalnh simbola, ali i o postizanju bošnjačkog nacionalnoh konsenzusa. Pojasnila je da tri ljiljana predstavljau evropsku autohtonost na ovim prostorima, tri polumjeseca na islamsku tradiciju, a bijela boja na trajnu posvećenost miru i slobodi.

“Ovaj naš ponosni bajrak je i iznad ovih heraldičkih simbola izuzetno značajan, zato što on predstvlja konsenzus između nas Bošnjaka, jer ovo je jedna od rijetkih stvari oko koje se svi Bošnjaci slažu i koju svi Bošnjaci predstavljaju. Bošnjaci su kroz historiju pokazali da su miroljubiv i pacifistički nastrojen narod. Decenijama živimo u miru i blagostanju živimo sa pripadnicima drugih naroda i vjera, ali je danas među Bošnjacima potrebno više razumjevanja, saradnje i podrške između nas samih”, istakla je Pramenković.

Naglasila da unutar bošnjačkog korpusa mora postojati konsenzus oko osnovnih nacionalnih vitalnih interesa.

“Neka to bude tačka spajanja i polazna tačka, a neka sva druga polja, polje političkog djelovanja, naučno polje, ekonomija, privrede, zaštite životne sredine, neka budu polja na kojima ćemo se natjecati, stavljajući kolektivni ispred pojedinačnog interesa. Bošnjaci maju potrebu da pokažu stav, radi nas samih, emanate koji nosimo, ali prevashodno radi ove naše lijepe mladosti”, poručila je ona.

Predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Suljo Mustafić je rekao da Bošnjaci 11. maj obilježavaju slobodarski i ponosno, da je bošnjački bajrak simbol utemeljenja identiteta, historijskog trajanja i narodnog jedinstva, ali i da se treba prisjetiti onh koji su u teškim vremenima doprinjeli njihovom ustanovljavanju i zažiljavanju, kao i njihovoj borbi za reafiramciju bošnjačkog i svakog drugog identiteta.

 “To su obilježja proizašla iz naše povijesti, al ii iz naše duhovnosti kou odvajkada nosimo, čuvamo i njegujemo, svjesni svoje autohtonosti i samosvojnosti na ovim prostorima, crnogorskim, srbijanskim, sandžačkim, balkanskim i evropskim. Ovdje su naši korjeni, naša prošlost i sadašnjost, ali isto tako vidimo i svoju budućnost, perspektivu za našu djecu”, rekao je Mustafić, poručivši da bošnjački narod želi graditi svoju budućnost u atmosferi slobodnih građana, ravnopravnih naroda, te želi surađivati sa svojim sunarodnicima u Bosni i Hercegovini, Sandžaku, Srbiji, na Kosovu, Makedoniji, Turskoj, Zapadnoj Evropi, Americi…

Mustafić je kazao da je BVCG potpora svim inicijativama koje u partnerskom odnosu sa državom teže raditi u poboljšalju kolektivnog statusa Bošnjaka, kolektivnih i pojedinačnh prava, te da je samo zajednički moguće dalje raditi na izgradnji institucija koje će na najbilji način čuvati i prezentirati vrijednosti bošnjačkog identiteta.

Svečanosti povodom Dana zastave, pored zvaničnika Vijeća, gađana i djece, prisustvovali su bošnjački politički predstavnici, zvaničnici lokalnih samouprava, ako i učesnici međunarodnog naučnog skupa.

Prethodno je u Vijeću priređen prijem za učesnike međunarodnog naučnog,  dodijeljene su nagrade pobjednicia na literarnom konkursu “I ja imam svoju zastavu”.

Kao jedan od tri bošnjačka nacionalna Bošnjaci u Sandžaku, Srbiji i diljem dijaspore od 2005. godine obilježavaju 11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave.

Ovaj datum se obilježava na dan kada je 11. maja 1991. godine u Novom Pazaru osnovano tada Muslimansko nacionalno vijeće Sandžaka (MNVS), kasnije preimenovano u Bošnjačko nacionalno vijeće.

Izvor: Behar TV

Povezane vijesti

%d bloggers like this: