29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Nauka i tehnologija Novi Pazar Sandžak

Na DUNP-u šesto međunarodno takmičenje “Gradimo mostove znanja”

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru u subotu će početi 6. međunarodno takmičenje u izradi maketa mostova od špageta.

Pored studenata ove visokoškolske ustanove na takmičenju studenata građevine i arhitekture ,,Gradimo mostove znanja“, biće akademci iz čitave Srbije, ali i svih bivših jugoslovenskih republika, kao i Bugarske.

“Gosti Studentskog parlamenta Državnog univerziteta biće studenti građevinarstva i arhitekture iz  Beograda, Novog Sada, Kraljeva, Niša, Subotice, Kosovske Mitrovice, zatim Ljubljane, Zagreba, Sarajeva, Banjaluke, Zenice, Tuzle, Rijeke, Splita, Osijeka, Skoplja, Podgorice i Sofije. Oni će se takmičiti u izradi maketa mostova, koje će praviti od špageta. Prema pravilima takmičenja, pobjeđuje ekipa koja u zadanim dimenzijama sastavi most od špageta koji izdrži najveće opterećenje“, saopšteno je sa DUNP-a.

Ovo takmičenje, čiji su višestruki pobjednici studenti Državnog univerziteta, pokrenuli su studenti Fakulteta za građevinarstvo u Mariboru. Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru održava se šesti put za redom.

Za vikend je planirana izrada mostova, a u ponedjeljak će biti finalni radovi na izradi mostova, testiranje mostova i ispitivanje izdržljivosti mostova, proglašenje pobednika i dodjela nagrada.  

M.H.                

Povezane vijesti

%d bloggers like this: