25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Sandžak Srbija

Danas se u Srbiji održava referendum o promjeni Ustava

Danas se u Srbiji održava Referendum o ustavnim promjena, a pitanje glasi: “Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?”.

Građani Srbije na republičkom referendumu danas (16. januar) odlučuju o promjeni Ustava Srbije u oblasti pravosuđa.

Glasačka mjesta su otvorena u sedam časova ujutro, a zatvoriće se u 20 časova, a pravo glasa na referendumu ima 6.510.233 birača, podaci su Republičke izborne komisije (RIK).

Ukoliko se promjene usvoje, prema tvrdnjama vlasti u Srbiji, politika bi bila isključena iz izbora sudija i tužilaca, a srbijansko zakonodavstvo bi se uskladilo sa evropskim.

Sudije i tužioce neće birati Skupština Srbije, kao što je to do sada bio slučaj, već Visoki savet sudstva (VSS) i Visoki savet tužilaca (VST), dok će mandat sudija i javnih tužilaca biće stalan – od dolaska na funkciju do odlaska u penziju.

Promjena Ustava u oblasti pravosuđa jedna je od obaveza Srbije na putu ka Evropskoj uniji (EU).

Prema informacija nadležnih, prvi sati referenduma teku bez većih problema i sa veoma malim stepenom izlaznosti.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku dr Miladin Kovačević iznio je podatke o izlaznosti birača, prema kojima je do 10.00 sati u Republici Srbiji glasalo 3,61 odsto birača. U regionu Vojvodine glasalo je 4,92 odsto, u regionu Šumadije i Zapadne Srbije 2,88 odsto, u regionu Južne i Istočne Srbije 3,22 odsto, a u Beogradskom regionu 2,92 odsto birača.

Predsjednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević pozvao je građane da iskoriste svoje pravo i izađu na referendum i najavio sledeću konferenciju za medije u 13.00 sati.

Danas se glasa na ukupno 8.179 glasačkih mesta u Srbiji i u inostranstvu na 10 mjesta, naveo je Dimitrijević.

U Sandžaku i za i protiv izlaska na birališta

Tri najjače stranke u Sandžaku su se prethodnih dana oglasile povodom referenduma i izrazile svoj stav.

Ljajić obavio gradjansku dužnost, foto:SDPS

Dok se Ugljaninova SDA Sandžaka decidirano izjasnila i pozvala Bošnjake na bojkot referenduma, s druge strane su partije SDP Rasima Ljajića i SPP Usame Zukorlića uputile apel gradjanima Sandžaka i Srbije da izađu na referendum i zaokruže “ZA”.

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: