26 Aprila, 2024
Aktuelno Globus Politika Sandžak Turska

Delegacija BNV-a na Diplomatskom forumu u Antaliji: Kontinuitet u predstavljanju Bošnjaka i Sandžaka na međunarodnim skupovima

Učešće delegacije Vijeća na drugom Diplomatski forum u Antaliji (ADF) je kontinuitet predstavljanja Sandžaka na međunarodnim skupovima, izjavio je potpredsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Fuad Baćićanin.

On je za SNews kazao da on i predsjednica Vijeća Jasmina Curić imaju posebni čast da kao predstavnici Bošnjaka i Sandžaka prisustvuju najznačajnijem međunarodnom diplomatskom forumu u ovoj godini.

“Predsjednica Vijeća je već imala susrete sa predstvnikom EU za pitanja Zapadnog Balkana, Miroslavom Lajčakom i ministrom vanjskih poslova Republike Turkiye Mevludom Cavusogluom, gdje je predstavljeno stanje u Sandžaku i želja da se pitanje Sandžka, Balkana, pitanje Bošnjaka krene dobrim putem i da se sva neriješena pitanja na Balkanu okončaju i riješe”, rekao je Baćićanin.

Baćićanin je predočio da će delegacija BNV-a imati odvojene susreta sa predstavnicima zemlja regiona i razgovarati o temam koje se odnose na region.

Istakako je da su Bošnjaci uvijek bili “veza” i most saradnje Srbije i Turske, ali i balkanskih zemalja.

“S obzirom da ćemo imati susrete sa rukovodstvom i zvaničnicima Bosne i Hercegovine, Crne Gore i drugim zemljama Balkana, a Bošnjaci žive u svim tim zemljama, očekivanja su da teme budu uspostavljanje što boljih odnosa među državama i rješavanje svih pitanja na lokalu”, kazao je Baćićanin.

Diplomatski forum predstavlja odličnu platformu za regionalne i globalne aktere iz sfere diplomatije, politike i biznisa za razmjenu ideja i rješavanje međunarodnih izazova.

– “Rekodiranje diplomatije“

U Antaliji je danas počeo je drugi Diplomatski forum u Antaliji (ADF), mediteranskoj provinciji na jugu Turkiye, a okupio je političare, diplomate, kreatore javnog mnijenja i intelektualce iz cijelog svijeta kako bi razgovarali o gorućim globalnim temama, javlja Anadolu Agency (AA).

Drugo izdanje prestižnog skupa počelo je panel diskusijama, a potom su uslijediti uvodna obraćanja turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, kao i turskog ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua.

Forum, čiji je komunikacijski partner Anadolu Agency, traje do nedjelje i uključuje brojne panel diskusije na kojima će učesnici razgovarati o širokom spektru tema koje se tiču međunarodnih odnosa. Na Forumu učestvuju i brojni političari iz regije.

Erdogan: Selam za cijeli Sandžak

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić je jedina učesnica iz Srbije, a na ovogodišnjem Forumu, između ostalih, učestvuju generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, zamjenik premijera Crne Gore Dritan Abazović, zamjenik predsjednika Skupštine Crne Gore Ervin Ibrahimović, te zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Forum se održava u Kongresnom i izložbenom centru NEST u Antaliji i to pod temom “Rekodiranje diplomatije“.

Istaknuti lideri i diplomate iz različitih zemalja održat će debate od globalnog značaja, uključujući teme “Cijena mira, cijena rata“ i “Putevi do mira i prosperiteta“.

Demokratsko upravljanje, liderstvo i diplomatija, energetska sigurnost, borba protiv rasizma i diskriminacije, neregularne migracije, ponovno razmatranje sigurnosti u Evropi, klimatske promjene i energetska tranzicija, zelena ekonomija i osnaživanje žena su među panel diskusijama predviđenim za ovaj događaj.

Pored panela, Forum će ugostiti posebne goste, okrugle stolove i druge događaje.

“Učesnici će se baviti širokim spektrom tema iz međunarodnih odnosa u okviru sveobuhvatne teme ‘Rekodiranje diplomatije’. Diplomatija se zaista transformiše. Njen jezik i metode se mijenjaju. Konkurencija, nesloga, pa čak i sukobi su konstante u međunarodnim poslovima i utiču na čovječanstvo promjenjivom dinamikom“, navodi se na internet stanici ADF-a.

Također se navodi da su nove fluktuacije u globalnim poslovima, praćene pandemijom COVID-19, povećale potrebu za transformacijom i dale dodatni značaj odnosima između države i pojedinca, kao i tehnološkim inovacijama.

Forum je počeo dan nakon što su se ministri vanjskih poslova Turkiye, Ukrajine i Rusije sastali u Antaliji u namjeri da postignu dogovor o okončanju rata između Rusije i Ukrajine.

Prošle godine ADF je održan pod temom “Inovativna diplomatija: Nova era, novi pristupi”.

 

Izvor: SNews, AA

Povezane vijesti

%d bloggers like this: