25 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak Srbija

Lista “Muftijin amanet” rekorder po broju odbijenih potpisa, 1.577 lica podržalo dva ili više puta istu izbornu listu

Gromoglasno najavljivana velika podrška birača listi “Muftijin amanet- Stranka pravde i pomirenja – Usame Zukorlić” je, nakon provjere potpisa od strane Republičke izborne komisiji, pokazala nedostatke sa preko 2.000 nevažećih potpisa.

Prilikom predaje liste kandidata sa potpisima građana koji su je podržali za nastupajuće izbore, predsjednik SPP-a Usame Zukorlić saopštio je da su u “rekordnom roku od 60 časova” sakupili preko 8.500 hiljada potpisa, ali su, pokazuje dopis Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samopupravu upućen Republičkoj izbornoj komisiji, postigli rekord u broju neregularnih potpisa.

MDULS SPP

Kako se to potvrđuje u aktu broj  208-00-71/8/2022-28 od 19. februara 2022. godine ostao je zabilježen do sada nezabilježen slučaj u modernom parlamentarizmu da je čak 1.577 lica dva ili više puta stavilo potpis za ovu listu, a 487 osoba uopšte nije bilo upisano u birački spisak.

Da stvari nisu sasvim čiste, pokazuje i podatak da je 15 lica istovremeno dalo podršku drugoj listi, dok je naknadno povučeno 50 izjava birača, što dodatno baca senku na niz sumnjivih radnji i špekulacija da je SNS dao potpise SPP-u.

Neregularnost je utvrđena i kod još 5 osoba za koje na osnovu matičnog broja nije bilo moguće ustanoviti o kome se radi, a također i još nekoliko proceduralnih propusta, te je ukupan broj validnih potpisa ove liste na kraju iznosio 6. 427.

Ostaje pitanje kako je moguće da tako veliki broj broj potpisa bude neregularan, te da li je ova lista zaista, pored Srbije, postavila neslavni rekord i u Evropi i svijetu po broju odbijenih potpisa.

Foto: https://spp.rs/muftijin-amanet-spp-predala-listu-za-parlamentarne-izbore/

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: