19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak

Demirović pozvao na jedinstvo: Hoćemo jedinstvenu islamsku zajednicu u kojoj će se svi osjećati rahat i na nju se ponositi (VIDEO)

Osnovni principi za uspostavljanje zdrave i jedinstvene islamske zajednice su da ona bude podjednako distancirana od svih političkih partija, prisustvo mentora i garanta tog procesa i sagledavanja realne situacije u kojoj na terenu postoje dvije institucije, rekao je zvaničnik Mešihata Islamske zajednice Sandžaka i zamjenik muftije sandžačkog, Muhamed ef. Demirović.

On je obraćanju vjernicima potvrdio da je prethodnih sedmica uz posredstvo džematlija muslihuna (miritelja) bilo razgovora o jedinstvu islamske zajednice i naglasio da su pripadnici druge islamske zajednici bili i biće braća, te izrazio spremnost za razgovore “u svakom trenutku i koji će uroditi formiranju održive i zdrave institucije u kojoj će se svi, bez obzira na nacionalnu ili političku pripadnost, osjećati rahat i zdravo i na nju se svi ponositi.

“Poziv je svim ostalim faktorima da svako da svoj maksimum učešća kako bi ovaj proces krenuo kako treba i završio se uspješno kako priželjkujemo svi zajedno. Molim Allaha dragog da nas na tom putu pomogne i upotrijebi za ono što je Njemu najdraže”, kazao je Demirović

Prema riječima Demirovića potrebno je da postigne jedinstvo Islamske zajednice koja će se isključivo baviti svojom misijom i koja će podjednako biti distancirana od svih političkih partija kako bi članovi svih političkih partija tu islamsku zajednicu doživljavali svojom, kao i, kako islamska zajednica ne bi bila zloupotrebljena od bilo kog političkog faktora ili sa nivoa države.

“Samo tako islamska zajednca, doista, može, u svojoj misiji, biti servis svim vjernicima. Ovo je princip. Zbog nepoštivanja ovog prinipa. čvrsto vjerujemo da je i došlo do pucanja islamske zajednice”, decidno je podvukao Demirović.

On je naveo da pitanje jedinstva islamske zajednce nije pitanje nesporazuma dvoje ljudi već da se radi o izuzetno kompleksnom procesu, te je iz tog razloga, ukazao je, potrebno da se proces jedinstva treba sprovesti uz prisustvo i nadzor predstavnika Diyaneta Republike Turske i Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koji bi bili mentori i garant da taj proces doista uspije i kada se desi da nakon toga nema odustajanja.

Treći princip, prema riječima Demirovića, koji je za njih zaista važan je da se ovdje ne radi o vraćanju ili o tome da neko pobjedi nekoga već se treba sagledati realno stanje.

“Realno stanje je da na terenu imamo dvije institucije, imamo dvije organizacije, čak imamo više od dvije u Republici Srbiji i potrebno je da te institucije uđu u proces objedinjavanja i formiranja jedinstvene islamske zajednice svih muslimana koji žive na teritoriji Republike Srbije. U tom procesu niko ne bi bio ni pobjednik, ni poražen, ali bi smo svi zajedno bili pobjednici. Ovo su osnovni principi. Oko svih drugih detalja neće biti problema da se dogovorimo”, poručio je.

Najveća sramota i bruka zbog postojanja ovog stanja, prema njegovom mišljenju je sramota efendija, zbog toga što, kako je kaza, “što smo dozvolili da istupimo iz misije u kojoj smo trebali biti i zbog toga je došlo do pucanja i podjela među efendijama i samim time i u islamskoj zajednici”.

“Najveća bruka i sramota je naša, ali i svih muslimana što živimo ovo stanje i što svaki džemat ne izvrši pritisak na svog imama i instituciju da mora da nađe način i metodu da se postigne jedinstvo muslimana na ovim prostorima. Ni jedna formalna institucija niti pojedinac nisu preči od jedinstva. Treća i vrlo velika i odgovorna bruka jeste državnih struktura koje su odgovorne za ovo stanje. Sve republike bivše Jugoslavije danas imaju jedinstvene islamske zajednice, samo Republika Srbija ima isparčanu islamsku zajednicu u tri, četiri ili barem pet dijelova. Koliko god je ovo bruka svih nas isto toliko je sramota Republike Srbije koja ima mehanizme da oteža ovaj proces, ali ima mehanizme i da olakša ovaj proces i da postignemo jednu normalnu jedinstvenu islamsku zajednicu za sve muslimane ovih prostora”, rekao je Demirović uputivši poziv svojim kolegama za razgovore.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: