7 Decembra, 2023
Aktuelno Ekonomija Srbija

Dirhemi i denari stižu u Srbiju

Prema odluci Narodne banke Srbije (NBS) na listu valuta kojima se trguje na deviznom tržištu Republike Srbije uključuju se dvije nove valute – valuta Ujedinjenih Arapskih Emirata – dirham i valuta Republike Severne Makedonije – denar.

Istovremeno, valuta Republike Hrvatske – kuna briše se sa liste valuta kojima se trguje na deviznom tržištu Republike Srbije.

“Odluka stupa na snagu 1. novembra 2022. godine, osim odredbi Odluke koje se odnose na brisanje hrvatske kune sa liste valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu, koje stupaju na snagu 1. januara 2023. godine, kada će Republika Hrvatska pristupiti evro zoni. Pri donošenju odluke o uvođenju dirhama na listu valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu, Narodna banka Srbije se rukovodila konkretnim potrebama privrednih subjekata i potencijalima ekonomske i drugih vidova saradnje, imajući u vidu značaj koji bi uvođenje dirhama na ovu listu imalo za dalju saradnju naše dve zemlje, prije svega u smislu dodatnih olakšica za investiranje i poslovanje domaćih kompanija i kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i za promociju naše zemlje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima”. navodi se iz NBS-a.

Kako se dalje navodi pri donošenju odluke o uključivanju makedonskog denara na listu valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu, Narodna banka Srbije se rukovodila razvijenom ekonomskom i drugim vidovima saradnje Republike Srbije i Republike Sjeverne Makedonije, ali i potencijalima za dalji razvoj ove saradnje, naročito nakon pokretanja inicijative Otvoreni Balkan.

Odluka o brisanju hrvatske kune sa liste valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu je donijeta uzimajući u obzir ulazak Republike Hrvatske u euro zonu od 1. januara 2023. godine čime svoju nacionalnu valutu zamenjuje evrom.

Stupanjem na snagu Odluke, Narodna banka Srbije od 1. novembra 2022. godine počeće sa objavljivanjem kursne liste za zvanični srednji kurs dinara i kursne liste za devize – na kojima će biti uključeni i kursevi dinara prema dirhamu i makedonskom denaru, dok će kurs dinara prema hrvatskoj kuni biti isključen počev od 1. januara 2023. godine.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: