24 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Zdravlje

Novi Pazar dobio angiu-salu, od četvrtka prve intervencije

Opšta bolnica u Novom Pazaru dobila je angio-salu i već od četvrta ove sedmice počeće da se izvode intervencije za kardiovaskularne i druge pacijente, potvrdio je za SNews interventni kardiolog dr. Muamer Bačevac koji će koordinirati radom te medicinske jedinice.

Bačevac, koji se sa još nekoliko ljekara prethodne dvije godine usavršavao u Kliničkom centru Srbije, je rekao da će se sa početkom rada-angio sale povećati nivo zdravstvenih usluga u Novom Pazaru.

Angio-salom u Opštoj bolnici u Novom pazaru koordiniraće interventni kardiolog dr. Muamer Bačevac

On je istakao da se neće raditi samo interventne procedure iz kardiologije već se mogu izvoditi intervencije iz neurologije i perifernih organa.

“Sve studije su dokazale da, pored hirurške, jedina metoda koja može da smanji smrtnost u akutnim infarktima je angio sala, odnosno kateterizacija i direktno inflatiranje stentova. Ovo je možda najznačajni trenutak za zdravstveni centar u Novom Pazaru”, ocjenio je Bačevac podsjetivši da je ove godine u svijetu od srčanih i moždanih udara život izgubilo oko 17 miliona ljudi.

Prema riječima Bačevca angio-sala će imati centralno mjesto u zbrinjavanju bolesnika i njen rad će biti uz kontrolu i sugestije najeminentnjih stručnjaka iz Kliničkog centra Srbije.

Direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru dr. Meho Mahmutović je ranije izjavio da se, zajedno sa koronarnom jedinicom koja liječi šlog, jedinicom koja liječi šlog i interventnom kardiologijom koja će se raditi u angio sali, može spasiti veliki broj života.

“Sve što smo tražili od Ministarstva zdravlja smo dobili, u kadru i opremi. Primili smo veliki broj kadrpva i iamli sreću da dobijemo značajnu opremu. Na ovaj način postajemo ozbiljan centar”, rekao je za RTV Novi Pazar doktor Mahmutović.

U Novom Pazaru i opštinama ove regije je visok procenat kardiovaskularnih bolesnika, godišnje je bilo oko 500 infarkta i 500 moždanih udara i do sada su radi liječenja odlazili veće zdravstvene centre.

Prema podacima su Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” uzrok smrti svake druge osobe  u Srbiji su bolesti srca i krvnih sudova, a snagio sala sa stručnim kadrom i savremenom opremom su presudni u zbrinjavanju i liječenju pacijenata koji su imali infark ili moždani udar.

Angio-sala sa grandioznim monitorom Opštoj bolnici u Novom Pazaru nalazi se u prizemnom spratu Internog odjeljenja.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: