25 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Novi Pazar Sandžak

Džaferović primio Biševca, puna podrška radu Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sandžaka

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović susreo se juče u Sarajevu s gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem i saradnicima

Kako je nakon susreta saopšteno iz Predsjedništva BiH gradonačelnik Biševac zahvalio je predsjedavajućem Džaferoviću na pokretanju inicijative da se u Novom Pazaru otvori generalni konzulat Bosne i Hercegovine.

Ocijenjeno je da će konzulat biti od velike pomoći građanima na području Sandžaka.

“Istovremeno, konzulat će biti mehanizam za jačanje saradnje među Bošnjacima, ali i saradnje Bosne i Hercegovine i Republike Srbije. Predsjedavajući Džaferović je naglasio da je potrebno unaprijediti saradnju i odnose Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine i bošnjačkih zajednica u drugim državama”, navedeno je iz Predsjedništva BiH.

Istaknuo je da su okvir za tu saradnju bošnjačka nacionalna vijeća. U tom smislu je dao punu podršku radu Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sandžaka, koje okuplja Bošnjake i artikuliše njihove interese.

Konzulat Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru biće prvo diplomatsko predstavništvo u tom sandžačkom gradu i regiji Sandžak uopće.

Šefovi diplomatija Bosne i Hercegovine, Bisera Turković i Ivica Dačić su prije tri dana u Beogradu najavili otvaranje konzulata u Novom Pazaru.

Podsjećamo da je predsjedništvo BiH 19. juna 2019. godine donijelo odluku o pokretanju postupka za otvaranje generalnih konzulata BiH u Novom Pazaru i u Rijeci.

Kako je tada saopšteno iz Predsjedništva BiH donesena je odluka o pokretanju postupka za otvaranje Generalnog konzulata BiH u Srbiji, sa generalnim konzulom na čelu, sa sjedištem u Novom Pazaru i konzularnim područjem koje obuhvata teritoriju opština Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš i Priboj.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: