26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Revizori “češljaju” finansije i poslovanje Grada Novog Pazara i JP za za uređivanje građevinskog zemljišta Novi Pazar

Grad Novi Pazar i Javno preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta Novi Pazar su na listi 221 subjekta postupka revizije koji sprovodi Državna revizorska institucija (DRI).

Kako je objavljeno na sajtu DRI postupak revizije, odnosno kontrola finansija i poslovanja ovih korisnika budžeta, je u toku i odnosi se na prošlu 2022. godinu.

U Domu zdravlja Novi Pazar nepravilnost za javne nabavke u vrijednosti od 8,938 miliona dinara

Ova državna institucija je 20. martu ove godine objavila izvještaj o reviziji u Domu zdravlja Novi Pazar u kojem je, između ostalog, navedeno da ta ustanova nije u skladu sa zakonskim propisima sprovela javne nabavke koje si tiču ukupne vrijednosti od 8 miliona i 938 hiljada dinara.

Dom zdravlja Novi Pazar, kako se konstatauje u izvještaju, je povećao obim predmeta nabavke, u ukupnom iznosu od 5,33 miliona dinara, odnosno više od 10 posto prvobitne vrijednosti zaključenih ugovora, bez sprovedenog postupka javne nabavke, a da nisu postojali razlozi za izuzeće od primene propisa koji uređuju javne nabavke, što nije u skladu sa odredbama čl. 7, 7a i 39 ranije važećeg Zakona o javnim nabavkama i čl. 11-21 i 27 važećeg Zakona o javnim nabavkama.

Također, prema opisu nepravilnosti, Dom zdravlja je 2020. i 2021. godine u tri revidirana postupka vrijednosti 2,88 miliona dinara zaključio ugovore (odnosno okvirne sporazume) koji ne odgovaraju sadržini modela ugovora (odnosno okvirnog sporazuma) koji su sastavni dijelovi konkursne dokumentacije.

Dom zdravlja Novi Pazar je u jednom revidiranom postupku zaključio ugovor sa izabranim ponuđačem i izvršio rashode u iznosu 728 hiljada dinara, a da prethodno nije zaključio okvirni sporazum, kako je to bilo predviđeno konkursnom dokumentacijom.

DRI je objavio Poslerevizioni izvještaj o mjerama ispravljanja Doma zdravlja Novi Pazar, Novi Pazar po reviziji pravilnosti poslovanja u dijelu koji se odnosi na nabavke dobara, usluga i radova u 2020. i 2021. godini i rashode za zaposlene u 2021. godini, kao i Izvještaj o otklanjanju nepravilnosti otkrivenih u reviziji (Odazivni izvještaj) pravilnosti poslovanja Doma zdravlja Novi Pazar, Novi Pazar u dijelu koji se odnosi na nabavke dobara, usluga i radova u 2020. i 2021. godini i rashode za zaposlene u 2021. godini.

“Nije određeno lice za praćenje izvršenja ugovora i nije uspostavljen način praćenja izvršenja ugovora o javnim nabavkama”, “Zaključeni ugovori koji ne odgovaraju sadržini modela ugovora koji su sastavni dijelovi konkursne dokumentacije”, “Nabavka usluge fiksne i mobilne telefonije u 2020. i 2021. godini bez sprovedenog postupka javne nabavke”, također su neke od nepravilnosti koje u mišljenju

U iskazanim mjerama ispravljanja Generalni državni revizor Duško Pejović zaključuje da su mjere ispravljanja, opisane u odazivnom izveštaju koji je podnio Doma zdravlja Novi Pazar, zadovoljavajuće, te da je potrebno da obavještava Državnu revizorsku instituciju o preduzetim mjerama i aktivnostima o otklanjanju otkrivenih nepravilnosti prema rokovima iz odazivnog izvještaja i dostavite odgovarajuće dokaze.

Po isteku tri godine Državna revizorska institucija će utvrđivati efekte ostvarene nakon sprovođenja preporuka i otklanjanja otkrivenih nepravilnosti, navodi se.

DRI je u 2022. godini objavio Izvještaj o otklanjanju nepravilnosti otkrivenih u reviziji (Odazivni izveštaj) finansijskih izveštaja Javnog komunalnog preduzeća „Gradska čistoća“, Novi Pazar za 2020. godinu. U tom izvještaju je riječ o 23 nepravilnosti o finansijama i poslovnju tog preduzeća.

Postupak revizije je kontrola finansija i poslovanja korisnika budžeta i obuhvata podnošenja izvještaja. U toku revizije vodi se računa o tome da li pojedine radnje subjekta revizije imaju obilježja prekršaja ili krivičnog djela. U tom slučaju generalni državni revizor, bez odlaganja, podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, odnosno krivičnu prijavu, nadležnom organu.

Prema zakonskom propisu, nakon obavljene revizije subjekt revizije u čijem su poslovanju bile otkrivene nepravilnosti ili nesvrsishodnosti koje nisu otklonjene u toku obavljanja revizije, dužan je da ih otkloni u roku od 30 do 90 dana od dana uručenja izveštaja o reviziji i o tome podnese izveštaj Institucije (odazivni izveštaj). U suprotnom podnosi se prijava za prekršaj protiv njega. Odazivni izvještaj je javna isprava.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: