24 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus

Generalni sekretar NATO-a na sastanku ministara odbrane EU: Moramo povećati zalihe municije, Bahmut bi uskoro mogao pasti

Dolaskom na sastanak ministara odbrane EU, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je podvukao važnost jačanja zaliha municije i veće zajedničke nabavke kako bi se nastavila podrška Ukrajini, saopšteno je iz Sjevernoatlantske alijanse.

Napomenuo je, kako se ističe, da su saveznici iz NATO-a pružili Ukrajini podršku u vrijednosti od skoro 150 milijardi eura u protekloj godini, od čega je 65 milijardi eura vojna podrška.

Dodao je da je saradnja NATO-a i EU i dalje od vitalnog značaja u podršci Ukrajini i zaštiti zajedničkih vrijednosti.

Stoltenberg izjavio da bi ukrajinski grad Bahmut, u kojem traju sukobi ruskih i ukrajinskih snaga, uskoro mogao pasti u ruke Rusije, javlja Anadolija.

Stoltenberg je prisustvovao sastanku ministara odbrane zemalja Europske unije (EU) u Švedskoj. Stoltenberg, koji je prije sastanka dao izjavu novinarima, naveo je da su posljednjih sedmica u i oko Bahmuta bili intenzivni sukobi te da je Rusija ovdje rasporedila više vojnika.

Napomenuo je da su ruske snage pretrpjele ozbiljne gubitke.

“Istovremeno, ne možemo zanemariti da bi Bahmut mogao pasti u nadolazećim danima. Treba naglasiti da ova situacija neće biti prekretnica u ratu. Ovo naglašava da ne bismo trebali podcijeniti Rusiju. Moramo nastaviti podržavati Ukrajinu”, kazao je Stoltenberg.

Naveo je da su NATO saveznici prošle godine dali Ukrajini 150 milijardi eura vojne, financijske i ekonomske podrške, od čega je 65 milijardi eura vojna podrška.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: