Aktuelno Novi Pazar Politika Sandžak

GPS: Ljajić odgovoran za stanje u Sandžaku

Predsjednik Građanskog pokreta Sandžaka (GPS) Edin Zećirović izjavio je da je ključni nosioc odgovornosti za stanje u Sandžaku bivši ministar i predvodnik SDP-a Rasim Ljajić.

On je u obraćanju medijima ocjenio da” Ljajić decenijama rovari političkom i društvenom scenom Sandžaka” i pozvao ga da preuzme odgovrnost i vrati legitimitet narodu.

“Rasim Ljajić i njegova nezajažljiva želja i namjera za vlašću, za kontrolom ovog prostora i za dominacijom na ovom prostoru je dovela do mnogih poremećaja unutar društvenog sistema, odnnosno unutar administrativog sistema ovog prostora”, rekao je Zećirović podsjetivši da su si njegovi zahtjevi i prijedlozi upućivani ranije u lokalnom parlamentu Novog Pazara koji su se ticali institucionalnog rješenja bezbjednosnih i drugih problema odbijani od strane Sandžačke demoktratske partije (SDP).

Istakao je da se jednim telefonskim pozivm ili SMS porukom iz Beograda razvlašćena vlast u Novom Pazaru i da je SDP preuzela odgovornost za sve što se dešava i što će se dešavai, sve do formiranja legalne i legitimne vlasti u Novom Pazaru, kao i u Sjenici, Tutinu i ostalim sandžačkim opštinama.

“U čijem je inteersu sve ovo što se dešava ovih dana Sandžaku, SDP partije koja ne može da izađe iz ovih izbora kao pobjednik onako kako su ajaili ispaljivali razne vatromete i onako kako im je želja, već onakko kako su svjesni i kako se svakog danasuočavaju sa činjenisom da su izgubili ove izbore, da narod više ne želi da oni vode bilo kakve rocese u Sandžaku i Novom Pazaru”, naveo je Zećirović, zatarživši odgovornost za trenutno stanje u Novom Pazaru od Privremenog organa koji je imenovala Vlada Srbije.

Zećirović je iznio stav da je na sceni pokušaj delegitimacije svih autoritete u okviru životnog prostora, delegetimisanja autentičnih bošnjačkih partija i predstavnika “kako bi se sa njihovim glasovima trgovalo kao na pijaci da bi se na taj način stvorila apatična atmosfera”.

“Ono što je juče bila parola trbuhom za kruhom danas se svelo na parolu obrazom za dostojanstven život, jer danas ljudi rimarno ne bježe odavde zbog toga što nedostaje životna egzistencija, već zbog toga što su urušeni osnovni postulati slobodnog građanskog, demokratskog i civilizovanog društva”, rekao je Zećirović.

On je kazao i da je “višedecenijski prodavač magle i budućnosti ovog naroda i Sandžaka Rasim Ljajić izgubio svaki legitimitet i legalitet da vodi bilo kakve procese u Sandžaku”.

Pozvao je Ljajića da, kako je rekao, što prije prizna izbornu krađu i da instrukcije svojim ljudima da se ponove lokalni izbori i održe lokani izbori u svim sandžačkim opštinama pod fer i slobodnim uslovima.

“Da se uspostave svi oni mehanizmi kojima će se institutucionalno djelovati prema svim institucijama i mehanizmima države da se zaštitimo od ovog orrgijanja i bujanja nacional-šovinizma koji je prisutan ovih dana”, poručio je on, izarivši bojazan da će ovi primjeri izazivanja nacionalne mržnje i netrpeljivosti, ukoliko se ne uspostavi institucionalno djelovanje, biti izraženiji i sa večim posljedicma.

Zećirović je pozvo građane na uzdržanost, da ne nasjedaju na provokacije i neprimišljeno reagauju preko društvenih m mreža već da traže odgoornost od svojih predstavnika.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: