19 Aprila, 2024
Aktuelno Kolumna Novi Pazar Politika

Grad nije jedan čovjek, Grad nije jedna stranka

Postavljajući u naslovu pitanje “KO I KAKO ODLUČUJE O NAJVIŠIM GRADSKIM PRIZNANJIMA”,  zamjenik predsjednika odborničke grupe SDA Sandžaka u gradskom parlamentu Novog Pazara, Emir Ašćerić je u javnoj objavi iznio detalje i kritike u vezi načina dodjele nagada i priznanja, povodom 561. rođendana Novog Pazara.

Fakad da je skoro sva priznajnja dodijelio gradonačelnik Nihad Biševac, a ne predsjednica parlamenta u ime svih zastupnika, je ocjenio kao “nipodaštavanje Skupštine, koja je najviši organ grada, koja bira i tog gradonačelnika”.

Ašćerić je iznio lični stav koji prenosimo u nastavku:
Na svečanoj sjednici Skupštine grada Novog Pazara, održanoj povodom Dana grada, izglasane su određene odluke o dodjeli priznanja Grada.
Odluke su donešene na vrlo diskutabilan način. Pročitana su tri laureata za dobitnike Povelje grada (koje dodjeljuje Skupština) i pet laureata za Plaketu grada (koje dodjeljuje Gradonačelnik), a zatim je, tek tako, stavljeno na glasanje objedinjeno.
Niti je bilo pisane odluke u materijalu za saziv sjednice, niti je bilo štampanog materijala na dan sjednice, niti bilo kakvog obrazloženja odbornicima za šta se glasa.
Foto: Grad Novi Pazar

 

Naravno, Odbornička grupa SDA Sandžaka nije glasala, jer nismo htjeli učestvovati u ovakvoj demonstraciji nipodaštavanja Skupštine grada.

Ne želim da ulazim u analizu laureata i opravdanost nagrađivanja određenih osoba. Nije ni vrijeme, ni mjesto. Svakako da su to neke osobe zaslužile, a neke svakako to i nisu. Želim da ukažem na nedostatak zajedničkog predlaganja i odlučivanja, kao i uključivanja šire javnosti, barem preko legitimnih predstavnika građana.

Grad nije jedan čovjek, Grad nije jedna stranka i nagrade Grada ne smije dodjeljivati jedan čovjek i jedna stranka.

Ovo mora biti Grad svih građana, kao i nagrade koje se dodjeljuju u ime svih nas.

Izvor: https://www.facebook.com/emir.asceric

Povezane vijesti

%d bloggers like this: