25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Grad Novi Pazar: Za dvije godine 138 građevinskih i 13 upotrebnih dozvola

Gradska uprava Novog Pazara, Odjeljenje za urbanizam i izgradnju, je u prethodne dvije godine izdalo 138 građevinskih dozvola i samo 13 upotrebnih dozvola kojima se utvrđuje podobnost izgrađenog objekta za upotrebu.

Kako je potvrđeno u odgovoru na zahtjev za pristup informacijama od javnog značaja 138 građevinskih i 13 upotrebnih dozvola izdato je u periodi od 5. jula 2020. do 5. jula 2022. godine.

Ovo praktično znači da je za veoma mali broj stanova i drugih objekata provjereno i potvrđeno da su izgrađeni po propisanim standardima gradnje, uključujući i one koji se odnose na otpornost na zemljotrese.

Upotrebna dozvola garant da ste u objektu koji može da izdrži zemljotres od sedam stepeni

Prema važećim propisima upotrebna dozvola garantuje da objekat za koji je izdata može da izdrži zemljotres do sedam stepeni Rihterove skale.

Upotrebna dozvola je rješenje nadležnog organa (lokalne samouprave ili ministarstva) kojim se utvrđuje da je objekat izgrađen u skladu sa građevinskom dozvolom i kojim se odobrava upotreba izvedenih radova.

Upotrebna dozvola garantuje da su ispoštovana sva neophodna i obavezna pravila gradnje, da je oprema provjerena i funkcionalna, da je objekat priključen na cjelokupnu infrastrukturnu mrežu i da posjeduje saglasnosti nadležnih organa i institucija.

Drugim riječima, dobijanje upotrebne dozvole znači da je objekat podoban za upotrebu.

Dobijanju upotrebne dozvole prethodi tehnički pregled objekta, koji se vrši po završetku izgradnje objekta. Tehnički pregled obuhvata kontrolu usklađenosti izvedenih radova sa građevinskom dozvolom i tehničkom dokumentacijom na osnovu koje se objekat gradio, kao i sa tehničkim propisima i standardima koji se odnose na pojedine vrste radova, odnosno građevinskih proizvoda, opreme i postrojenja. Neophodno je da zapisnik o izvršenom tehničkom pregledu objekta bude pozitivan, kako bi se ishodovala upotrebna dozvola.

Tek nakon dobijanja upotrebne dozvole moguće je uknjižiti objekat. Samim tim, bez upotrebne dozvole nije moguće uknjižiti objekat i stanove kao posebne dijelove objekta.

Ukoliko objekat nije izgrađen na osnovu građevinske dozvole te nije moguće dobiti upotrebnu dozvolu, investitoru ostaje mogućnost da takav objekat ozakoni (legalizuje).

Zakon o ozakonjenju objekata je propisao koji to objekti ne mogu biti predmet ozakonjenja (npr. objekti koji su izgrađeni od materijala koji ne obezbeđuju trajnost i sigurnost objekta, objekti izgrađeni na zemljištu nepovoljnom za građenje itd), piše cityexpert.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: