19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

Građanima Sandžaka vladavina prava na prvom mjestu, manje vjeruju vojsci, policiji i predsjedniku države

Građani Sandžaka misle da vladavina prava nije prisutna na ovom području, pokazali su rezultati istraživanja sprovedeni u četiri regiona Srbije, a u okviru projekta “Moj poslanik”. Problemi lokalne zajednice su najčešći što se tiče građana Novog Pazara i regije.

Dragan Miljković sa portala mojposlanik.rs je rekao da, na osnovu ovog istraživanja, pretpostavlja, da je razlog ovakvog stava što vladavina prava nije prisutna.

“Pravo i vladavina prava ne važi za sve isto, da tu možda ima nekih koji su privilegovani i manje privilegovanih. Najveći broj zakona je jasan i konkretan, ali je sprovođenje zakona kod nas uvijek bio problem”, rekao je Miljković nakon današnjeg skupa predstavnika civilnog društva i medija u Novom Pazaru na kojem je trebalo da se pojave i narodni poslanici iz ovog grada u posljednjem sastavu republičkog parlamenta.

Dragan Miljković, portal “mojposlanik.rs”

On je rekao da su građani iznijeli stav da su im najbliži problemi lokalne zajednice.

“Građani vide da je to najveći problem, a iz vizure vlasti, Beograda. Oni takođe malo vjeruju da neko iz centra moći vidi njihove probleme”, predočio je MIljković dodavši da ni građani nemaju jasan stav i znanje tome koja bi bila uloga narodnih poslanika

To istraživanje je urađeno na oko 1300 ispitanika, od kojih je u Raškom okrugu učestvovalo 307.

Ono što se razlukuje od drugih regiona u Srbiji je što građani ove regije imaju znatno manje povjerenja u istitiucije Predsjednika Srbije, vojske i policiju, a više prema udruženjima građana i civilnom društvu.

Što se tiče rezultata koje se odnosi na mišljenje prema narodnim poslanicima približni su kao i u ostalim dijelovima Srbije.

“Uglavnom su negativne ocjene prema narodnim poslanicima. To je vjerovatno odraz percepcije građana onoga kada gledaju zasjedanje skupštine. Drugo je da građani ne vjeruju da poslanici mogu da izdejstvuju neko pitanje i da moć stanuje u Skupštini

U okviru projekta „Moj poslanik“, „Proaktiv“, Niš, i „Urban-In“, Novi Pazar, su, po drugi put organizovali radni ručak sa predstavnika organizacija civilnog društva i medija iz Novog Pazara, a na koji su bili pozvani i doskorašnji narodni poslanici Enis Imamović, Muamer Bačevac i Amela Lukač Zoranić.

Na skupu je predloženo i da se narodnim poslanicima, u cilju rješavanje problema građana, koji su ih birali, predlože i predoče prostor i teme zajedničkog djelovanja.

Na sličnom skupu održanom početkom oktobra 2021. godine, između ostalog je predloženo da narodni poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srbije, kao i u kontaktima sa Vladom Republike Srbije, između ostalog postave pitanje: „Zašto Novi Pazar nema naučno-tehnološki park?, jer se radi o velikom univerzitetskom gradu sa hiljadama studenata, gradu sa izuzetnim ljudskim kapacitetima, gradu sa veoma povoljnom starosnom strukturom stanovništva, jednom od najmlađih u Evropi (skoro 50% mladih do 30 godina), gradu sa velikim brojem IT stručnjaka… Zbog kapaciteta i očigledne potrebe, narodnim poslanicima je predloženo da na centralnom nivou vlasti pokrenu inicijativu da Novi Pazar dobije tako značajnu razvojnu instituciju.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: