Aktuelno Crna Gora Društvo Srbija

Granica Crne Gore ne može biti otvorena za državljane Srbije do sljedećeg ponedjeljka

Neimenovani zvaničnik crnogorske Vlade je za Televiziju Crne Gore izjavio da crnogorska granica, po pravilima koje primjenjuje ta zemlja, ne može biti otvorena za državljane Srbije do sljedećeg ponedjeljka.

“Današnja izjava premijerke Srbije Ane Brnabić ‘da joj je drago da su se stekli uslovi za otvaranje granice Crne Gore prema Srbiji’, suviše je licemjerna jer dolazi od osobe koja je do danas na sva zvona pozivala građane Srbije da ne putuju u Crnu Goru”, kazao je za Televiziju Crne Gore zvaničnik crnogorkse Vlade koji nije želio da bude imenovan, objavila je RTCG.

On je naglasio da posebno neodgovornom smatra izjavu Brnabićeve da su se crnogorske vlasti rukovodile političkim a ne zdravstvenim razlozima kad su za otvaranje svojih granica primijenile savremeni epidemiološki standard 25 oboljelih na 100.000 građana.

“Naprotiv, Vlada Crne Gore rukovodila preporukama i pravilima struke i medicinske nauke, a ne dnevne politike kao što to radi Ana Brnabić. Ovo uostalom potvrđuje rezulat koji je Crna Gora postigla u borbi protiv korona virusa, kao i jedinstveni status Corona free zemlje”, kazao je czvaničnik crnogorske Vlade.

Ističe da crnogorska granica za državljane Srbije, po pravilima koja primjenjujemo, ne može biti otvorena do sljedećeg ponedjeljka.

“Nadamo se da će do tada u Srbiji epidemija biti značajnije suzbijena, a srpskim vlastima ostavljamo da nam u međuvremenu objasne kako je za jedan dan izliječeno 4.500 zaraženih”, dodao je.

Poručuje da se u svakom slučaju, Crna Gora neće igrati sa zdravljem svojih građana.

“Naše granice otvaramo postepeno i redosljedom koji diktira epidemiološka situacija u zemljama prema kojima se granice otvaraju, zbog čega su nam političke izjave, poput ovih premijerke Brnabić, čist višak”, zaključio je sagovornik TVCG.

Broj izliječenih od korona virusa, u jednom danu, od petka do subote, bio je 4.125 osoba, čime je sa 68 broj oboljelih pao na 6 na 100. stanovnika.

Iz Kriznog štaba Srbije to objašnjavaju time da je u petak donečena odluku kojom su se stekli uslovi za manje strog pristup nadzora, odnosno da je kod asimptomatskih pacijenata dovoljan jedan negativan PCR test, umesto dosadašnja dva, da bi se osoba smatrala zdravom, kao i da je vrijeme praćenja toka bolesti, kod tih pacijenata, skraćeno.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: